Výskumy preukázali, že ľudskému organizmu prospieva stredomorská diéta.SNÍMKA: Dreamstime
StoryEditor

Zdravý človek nepotrebuje jesť päťkrát denne

16.03.2023, 09:00

Ľudia s nadváhou by mali jesť iba trikrát denne, aby sa ich hladina inzulínu nezvyšovala po každom jedle a neprovokovala prípadný vznik cukrovky 2. typu.

Ľudia na Slovensku konzumujú množstvo sacharidov, veľa mastného a vyprážaného jedla, pričom s tým začínajú už deti v materskej škole. Na raňajky jedia často chlieb s nátierkou a takmer ku každému jedlu dostávajú sirupovú vodu alebo mliečne nápoje. Výsledkom je populácia s kardiovaskulárnymi a civilizačnými chorobami.

„Podľa najnovších údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je dobré, aby človek vykonával fyzickú aktivitu s primeranou intenzitou po dobu minimálne 150 minút týždenne%,“ hovorí Olga Lepskaia, všeobecná lekárka pre dospelých z Preventívneho centra AGEL Clinic.

Chôdza podľa nej nestačí, naše telo by sa malo zahriať v správnom tempe. Vhodné športy sú plávanie, bicyklovanie, ale napríklad aj beh. „Keby sme toto odporúčanie dodržali, nástup cukrovky 2. typu by v rokoch 2022 až 2050 klesol o 3,9 %,“ dodala lekárka. Pohyb totiž udržiava cievy zdravé a pomáha odbúrať nadbytočný tuk.

 

Pre zachovanie zdravia je kľúčové aj správne stravovanie

 

Avšak samotná športová aktivita nie je postačujúca. Kľúčové pre zachovanie zdravia je správne stravovanie. A to hneď odmalička. Pokiaľ vznikne zlý návyk, je ťažšie sa ho zbaviť.

„Keď telo rastie a dieťa sa nesprávne stravuje, pribúdajú mu tukové bunky, ktoré s ním budú po zvyšok života. Nanešťastie, na Slovensku je stále štandard jesť veľa chleba a pečiva s vysokým obsahom cukrov. Chlieb je pre nás dobrý vtedy, keď obsahuje rôzne olejovité plody a semienka. Ku každému jedlu dňa pritom patrí zelenina,“ vysvetľuje doktorka Olga Lepskaia.

 

Ľudskému organizmu prospieva stredomorská diéta

 

Výskumy preukázali, že ľudskému organizmu prospieva stredomorská diéta. Základ každého jedla by okrem zeleniny mali tvoriť bielkoviny, dobrá je aj vláknina. Tuk je tiež prirodzená súčasť jedálnička, uprednostniť by sme však mali jeho zdravé formy, teda nenasýtené tuky a omega-3 mastné kyseliny.

Naopak, mali by sme sa snažiť znížiť príjem nasýtených tukov. Vyprážané jedlá bohaté na cholesterol by mali byť tabu, lebo z dlhodobého hľadiska môžu viesť k vysokému krvnému tlaku a obezite, ktoré sú rizikové. „Nie je dobré sa tuku vyhýbať počas dňa, lebo telo si ho zvykne vypýtať večer. Keď však budeme jesť minimálne trikrát denne, potom už nezjeme všetko, čo je poruke,“ dodáva doktorka Lepskaia.

 

Samostatnú kategóriu predstavujú sacharidy

 

Nenachádzajú sa pritom len v sladkým pokrmoch a pochutinách, ale napríklad aj v ryži, zemiakoch, cestovinách či mlieku. „Odporúčam uprednostniť konzumáciu bezlaktózových mliečnych produktov pred laktózovými, keďže neobsahujú mliečny cukor. Pri niektorých diagnózach ako je diabetes mellitus je to nevyhnutné. Vďaka tejto voľbe znižujú diabetici príjem sacharidov, čo pomáha lepšej kontrole hladiny cukru v krvi. Okrem toho je dôležité, aby jedli tri až štyrikrát denne menšie porcie, aby sa ich glykemická krivka držala v normále,“ oznamuje všeobecná lekárka pre dospelých. Podľa nej je dôležitý aj príjem fermentovaných potravín ako sú kyslá kapusta či zakysané mliečne výrobky, ktoré sú priaznivé pre črevný mikrobióm a obranyschopnosť organizmu.

 

Večera by mala byť o zelenine a proteínoch

 

Ľudia s nadváhou by mali jesť iba trikrát denne, aby sa ich hladina inzulínu nezvyšovala po každom jedle a neprovokovala prípadný vznik cukrovky 2. typu. Raňajkový tanier by mal obsahovať veľa zeleniny, bielkovín a vlákniny, vhodné sú najmä celozrnné kaše. Obed by sa mal zaobísť bez dezertu, večera by mala byť o zelenine a proteínoch. Posledné jedlo dňa sa dá nahradiť tzv. freshom zo zeleniny a prípadne ananásu.

01 - Modified: 2023-01-20 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správne stravovať pri diabete 2. typu? 02 - Modified: 2022-09-22 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: O vegánstve pri diabete. Je tento spôsob stravovania pre diabetikov vhodný? 03 - Modified: 2022-09-05 05:38:55 - Feat.: 0 - Title: Dôverujte potravinám. Viete, ktorým? 04 - Modified: 2022-08-13 05:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP ako sa zbaviť nadváhy. Prerušovaný pôst: A kilá idú dolu!
01 - Modified: 2024-03-25 13:38:52 - Feat.: - Title: Jedlo je výborným bojovníkom proti cukrovke 02 - Modified: 2024-01-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Stres u diabetika Ktoré potraviny pomôžu? 03 - Modified: 2023-11-21 14:46:42 - Feat.: - Title: RNDr. Petr Fořt, CSc.: Jedlom sa dá predĺžiť život, ale aj skrátiť 04 - Modified: 2023-04-27 13:04:23 - Feat.: - Title: Vyskúšajte TEKVICOVÉ rizoto 05 - Modified: 2023-04-16 07:06:27 - Feat.: - Title: Zabudnutá HŔSTKOVÁ zeleninová polievka. Je zdravá, plná bielkovín a vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 20:32