Prekážky sa dajú prekonať a vieme dosiahnuť víťazstvo, pokiaľ veríme sebe.Foto: Shutterstock
StoryEditor

Naozaj je pravda tvrdenie: KTO NIČ NEROBÍ, NIČ NEPOKAZÍ?

25.05.2023, 09:00

Dovolím si oponovať. Už aj Einstein vedel, že ak niečo robíme rovnako, nemôžeme čakať iný výsledok.

A preto pri cukrovke platí: sedemdesiat percent úspechu liečby je za tým, ako sa rozhodneme k svojej sestre DIA pristúpiť. Máme dve možnosti. Buď si povieme, že je to moja súčasť a nový začiatok, ako žiť možno lepšie, mať pravidelný pohyb, pestrú stravu. Alebo máme druhú možnosť. Budeme hľadať len výhovorky, prečo to nejde, aký je lekár neschopný, ako nemôžem to alebo ono a prečo práve ja musím mať cukrovku... Pre akú možnosť ste sa rozhodli vy? Ja som sa rozhodla pre tú prvú možnosť, ale NIE HNEĎ...

Netušila som mnohé veci

Od samého začiatku som sa snažila urobiť maximum a pochopiť všetko. Napriek tomu, že som sa veľmi snažila, nestačilo to. Netušila som, ako sa mám stravovať, netušila som mnohé veci a nedávalo mi to zmysel. Bežný pohyb, práce doma sa zrazu začali na dennej báze meniť na hypoglykémie. Nevedomky som robila samé chyby. Jednou z najväčších bola nevhodne zvolená strava. Bola som presvedčená, že to, čo nájdem v regáloch ako diétne potraviny, je pre mňa vhodné, rovnako ako potraviny s označením DIA. Nič nefungovalo, ako malo. Vtedy pre mňa nepochopiteľné hyperglykémie striedali na dennom poriadku hypoglykémie.

Čo robím zle?

Bola som nahnevaná na celý svet. Bola som zúfalá a aj som si poplakala tak, aby ma nikto nevidel. PREČO PRÁVE JA? To bola otázka, čo mi bežala v hlave. Bezmocnosť, zúfalstvo, hnev a plač. ČO ROBÍM ZLE? Nič som nechápala.

A to bol zlom v mojom živote, keď som prestala bojovať s cukrovkou. Cukrovka je vážna choroba, ale to neznamená, že nemôžete vyhrať.

Prijala som ju ako svoju súčasť. Ako niečo, bez čoho nemôžem žiť. Svojho dovtedy úhlavného nepriateľa som premenila na svoju najlepšiu kamošku na svete.

Všetko príde časom...

Bolo to však veľmi ťažké prijať, pretože v čase, keď vám len povedia, že vaše telo trpí nejakým závažným ochorením, si neuvedomíte presne, čo vás čaká, aké to bude mať následky, či vás to obmedzí alebo vám to dá nový zmysel života.

Všetko príde časom. Časom si začneme uvedomovať, že ako prvé je dôležité chorobu prijať. A to nech ide o akékoľvek ochorenie. Treba si uvedomiť, že cukrovka vás v ničom neobmedzí a viete s ňou žiť plnohodnotný život.

Viete sa stále rovnako smiať, tancovať, športovať, pracovať, relaxovať, chodiť na kultúre podujatia, plesy, maratóny, výstupy alebo pokojne s ňou viete aj preplávať kanál La Manche ako Scott Coleman.

Je to beh na dlhé trate

Je dôležité si uvedomiť, že cukrovka nie je rakovina a dá sa s ňou plnohodnotne žiť ruka v ruke, ale nie je to prechádzka ružovou záhradou. Je to beh na dlhé trate. Každé ráno stojíte na štarte a len VY SAMI rozhodnete, s akými hodnotami dobehnete do cieľa. Nemyslím tým, že si ráno oblečiem legíny a začnem bežať ako Forrest Gump. Ale hneď ráno začnem manažovať svoj deň podľa aktuálnej glykémie, ktorú som si zmerala.

Naučila ma trpezlivosti

Je niečo, čo vás CUKROVKA NAUČILA? Mňa jednoznačne naučila predovšetkým disciplíne, zodpovednosti, precíznosti a trpezlivosti. Tu naozaj neplatí, že ak nebudem nič robiť, nič nepokazím...

Alebo? Ak nebudem riešiť svoje glykémie na dennej báze, ak nebudem dávať pozor na svoju liečbu, ak nebudem mať pravidelný pohyb, aký to bude mať vplyv na moju sestru DIA?

Chvíľku sa veru bude tváriť, že sa nič nedeje... No všetko ukáže čas. Veľké množstvo hyper- alebo hypoglykémií, nedodržiavanie alebo neustále porušovanie odporúčanej stravy môžu mať katastrofálne následky. Nefropatia, retinopatia, syndróm diabetickej nohy, neuropatia, diabetická makroangiopatia, sivý zákal, náchylnosť na infekcie... Je toho naozaj veľa a tiká to ako časovaná bomba.

Ja nedovolím, aby táto časovaná bomba vybuchla. Je v mojich rukách a zahodila som ju veľmi ďaleko. Tak ďaleko, že ani nevidím, kam dopadla...

Prekážky sa dajú prekonať

Metafora cukrovky ako bojiska nám dáva pozitívny pohľad na to, ako bojovať proti tomuto ochoreniu. Ukazuje nám, že prekážky sa dajú prekonať a vieme dosiahnuť víťazstvo. Pokiaľ veríme sebe, budeme schopní prekonať cukrovku a dosiahnuť akékoľvek svoje ciele.

Zostáva nám byť len zodpovedným za svoje zdravie a urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme dosiahli úspech. Je to presne starostlivosť o seba a zdravý životný štýl, čo môže byť kľúčom k víťazstvu nad cukrovkou. Víťazstvo nad cukrovkou pre nás diabojovníkov alebo veteránov, čo s cukrovkou žijeme už celé roky, alebo aj pre tých, ktorým bola táto sladká potvora čerstvo diagnostikovaná, pre všetkých rovnako znamená, že správny manažment cukrovky znamená žiť dlhšie, zdravšie a mať kvalitnejší a plnohodnotný život.

Svojou jedinečnou silou a vytrvalosťou dokážeme robiť veci, o ktorých si iní ani neuvedomujú, že sú možné. Ako bývalý americký prezident John F. Kennedy raz povedal: Neexistuje žiadna cesta k pokoju. Cesta k pokoju vedie cez boj. Toto je rovnako pravda pre diabojovníkov, pretože každý deň bojujeme za zdravie a lepší život.

Berme to ako VÝZVU začať lepšie...

Vaša Maťa alias @diabambulka
01 - Modified: 2023-05-18 08:28:43 - Feat.: 0 - Title: CUKROVKA sa môže týkať každého 02 - Modified: 2023-03-21 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mýty a fakty o diabete 03 - Modified: 2023-03-15 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tisícky Slovákov netušia, že majú cukrovku 04 - Modified: 2023-03-09 13:21:13 - Feat.: 0 - Title: Cukrovka sa môže časom meniť
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zivot-s-diabetom, menuAlias = zivot-s-diabetom, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 02:20