Alza
StoryEditor

„100 konateľov týždenne“. Alza musela meniť pravidlá, nahnevala biznismenov

23.02.2016, 15:38
Internetový obchod vyžaduje, aby po tovar prvýkrát prišli konatelia a podpísali splnomocnenie.

„Šestkové“ BMW, Mercedes či najnovší Touareg. Nehovoríme o prehliadke na autosalóne, prechádzame sa po parkovisku pred internetovým obchodom Alza na Prievozskej ulici v Bratislave.

Jeden z najväčších eshopov na Slovensku začal uplatňovať zmeny zákona o DPH a nahneval viacerých šéfov firiem. „Ako je toto možné v 21. storočí?“ krúti hlavou jeden z nespokojných podnikateľov v showroome.

Čo sa stalo? Ak ste si na firmu objednali tovar, nemohla poň prísť asistentka či zamestnanec, iba konateľ firmy.

Nutné splnomocnenie

V rade na zaplatenie tovaru stojí aj konateľ daňovoporadenskej firmy Consultax Peter Palcát. Do internetového obchodu musel prísť po tom, čo jeho zamestnancovi nevydali tovar.

„Bohužiaľ, vyžadujú si tu osobnú prítomnosť štatutárov, bez možnosti vykonať registráciu právnickej osoby splnomocnenou osobou,“ hovorí konateľ spoločnosti. V eshope nebol sám, podobný problém riešilo viacero podnikateľov.

Alza poukazuje na to, že postupuje podľa zákona. „Pravidlá nezmenila spoločnosť Alza, ale slovenský zákon o DPH, keď predaj tovaru zahraničnou spoločnosťou (teda spoločnosťou Alza.cz) zdaniteľnej osobe sídliacej na území Slovenska je uskutočnený bez DPH,“ vysvetľuje pre HN  hovorkyňa Alzy Denisa Dlabová. 

Alza: „Veríme, že to pochopia“

Spoločnosť tento krok obhajuje. „Museli sme pristúpiť k tomuto kroku. Ten platí len pre osobné odbery alebo pre zásielky zasielané na inú adresu, ako je sídlo spoločnosti. Pri zasielaní na adresu sídla spoločnosti takéto overenie nepožadujeme,“ vysvetľuje hovorkyňa. V praxi to znamená, že ak má firma sídlo v Bratislave, ale pobočky v iných mestách, tovar dostane len v sídle spoločnosti.

Internetový obchod poukazuje na to, že touto procedúrou pomôže zákazníkom. „Týmto krokom minimalizujeme riziká pre zákazníka – týmto overením je zaručené, že tovar dostane ten, kto ho tiež riadne vopred uhradil,“ hovorí Dlabová. Konateľom tak nezostáva nič iné, len absolvovať cestu do internetového obchodu.

01 - Modified: 2024-03-20 06:53:18 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme za vás obchod Temu. Vyplatí sa kúpiť drobnosti za pár eur či dokonca centov? 02 - Modified: 2023-04-26 09:50:15 - Feat.: - Title: Pracovníci ruskej spoločnosti sú nútení každý deň sa vyzliekať. Ide vraj o preventívne opatrenie proti krádežiam 03 - Modified: 2022-09-19 07:17:54 - Feat.: - Title: Na praktiky webovej stránky, ktorá ponúka oblečenie, sú sťažnosti už dlhšie. Inšpektori nemôžu zasiahnuť 04 - Modified: 2022-07-29 07:43:14 - Feat.: - Title: Amazonu sa darí. Dosiahnutý zisk analytikov prekvapil, akcie posilnili 05 - Modified: 2021-05-27 12:29:40 - Feat.: - Title: About You chystá vstup na burzu, z predaja akcií chce získať 600 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
19. apríl 2024 16:15