StoryEditor

U.S. Steel porušil memorandum medzi spoločnosťou a vládou, tvrdia odborári

17.03.2016, 11:59
Autor:
TASRTASR
Rozhodnutie spoločnosti U.S. Steel Košice zrušiť k 1. aprílu 29 pracovných administratívnych a manažérskych miest považujú odborári za veľmi tvrdé opatrenie.

Tento krok je podľa nich v rozpore s platným Memorandom uzavretým medzi vládou SR a U.S. Steel Košice, s.r.o. Uviedli to zástupcovia OZ KOVO a Rady odborov OZ KOVO U.S. Steel Košice na tlačovej konferencii po mimoriadnom zasadnutí rady odborov.

"V memorande je podmienka využívať na dosahovanie efektívnejších organizačných štruktúr iba prirodzený úbytok pracovných síl, alebo ukončovanie pracovného pomeru so zamestnancami po vzájomnej dohode," tvrdí odborársky predák košických hutníkov Mikuláš Hintoš. "Hodnotíme to ako neférový postup v dobe, keď sme spoločne s vedením spoločnosti prijali predčasný odchod do dôchodku za odmenu dohodnutú v kolektívnej zmluve a napriek tomu nám zamestnávateľ zhruba o dva týždne predložil návrh na zmenu organizačných štruktúr s tým, že chce prepustiť v mesiaci apríl prvých 29 ľudí," zdôraznil.

Prednedávnom sa z podniku po dohode so zamestnávateľom rozhodlo odísť 80 ľudí. Išlo o dobrovoľný odchod, ktorý im ponúkol zamestnávateľ. "Očakávali sme, že to bolo konečné, posledné prepúšťanie a boli sme šokovaní informáciou o ďalšom prepúšťaní bezmála 30 zamestnancov, ale čo je najhoršie, čo zamestnancov trápi, je tá neistota," uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica a dodal, že zamestnancom, ktorých miesta budú zrušené, táto možnosť ponúknutá nebola.

Dôvody rušenia miest, ktoré uvádza zamestnávateľ, že došlo k podstatným nepriaznivým zmenám voči pôvodným podmienkam na trhu, sú podľa Hintoša pravdivé iba sčasti. "Zdôrazňujeme, že ekonomická situácia v našich železiarňach bola v minulých obdobiach často omnoho zložitejšia a nepristupovalo sa k takýmto drastickým opatreniam v oblasti zamestnanosti. Toto poľutovaniahodné rozhodnutie bolo prijaté v dobe, keď ekonomické výsledky za rok 2015 sú neporovnateľné lepšie, ako vo zvyšku korporácie," skonštatoval Hintoš a dodal, že v minulom roku spoločnosť dosiahla prevádzkový zisk 80 miliónov USD a tento rok sú prvé dva mesiace v červených číslach.

"Výpoveďou sú postihnutí aj vysokokvalifikovaní zamestnanci, do ktorých spoločnosť vložila nemalé prostriedky na ich odborné stáže v USA, s cieľom využiť ich skúsenosti pre ďalší rozvoj tejto firmy. Medzi nimi aj jeden z tých konateľov spoločnosti, ktorý je podpísaný na Memorande o porozumení, čo svedčí o napätých vzťahoch vo vedení firmy," povedal Hintoš.

Na otázku, či spoločnosť týmto krokom nepripravuje oceliarne na predaj, Hintoš odpovedal, že vedenie opakovane povedalo, že firma na predaj nie je. "Nevylučujem, že to nie je krok k očisteniu firmy a príprave na predaj," myslí si šéf odborov Hintoš.

"Obzvlášť za nekorektný a vymykajúci sa dobrým zvyklostiam považujeme fakt, že k takémuto kroku sa zamestnávateľ rozhodol pristúpiť v období, kedy prebieha vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve a kreuje sa nové vládne zoskupenie. Sme presvedčení, že v rámci spoločnosti je potrebné využiť iné vnútorné rezervy na šetrenie nákladov a nie neuvážené prepúšťanie zamestnancov," skonštatoval šéf odborov.

Predsedovi vlády SR dnes odborári poslali list, v ktorom ho upozornili na situáciu vo firme. Nevylučujú, že zvolajú protestné zhromaždenie. Počkajú však na to, či s nimi vedenie spoločnosti bude rokovať. Dnes by mal podľa Hintoša do továrne prísť prezident korporácie United States Steel Mario Longhi.

Spoločnosť U.S. Steel Košice tvrdí, že všetky kroky robí v súlade so zákonníkom práce, kolektívnou zmluvou i s memorandom.

"Informovali sme našich zamestnancov, vládu SR a európske inštitúcie o súčasnej situácii na trhu s oceľou. Obzvlášť v posledných šiestich mesiacoch sa podmienky na trhu s oceľou ešte viac skomplikovali vrátane poklesu cien ocele a neférovo obchodovaných importov. Je právo a zároveň zodpovednosť manažmentu robiť v zložitých časoch aj ťažké rozhodnutia. Musíme mať efektívnejšiu štruktúru, aby sme zostali konkurencieschopnými a viac efektívnymi v našom podnikaní," uviedol pre TASR hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

01 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 02 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 03 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 05 - Modified: 2024-04-13 12:09:10 - Feat.: - Title: Akcionári U.S. Steel schválili prevzatie japonským koncernom Nippon Steel, politici v USA namietajú
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
24. apríl 2024 21:15