StoryEditor

Prieskum: Slobodní po Stracheho škandále výrazne padli, podpora Kurza v Rakúsku narastá

20.05.2019, 15:54
Autor:
mahomahoTASRTASR
Preferencie Slobodnej strany Rakúska po škandále okolo jej už bývalého šéfa padli o päť percentuálnych bodov.

Vládna kríza v Rakúsku sa podpísala pod pád preferencií Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ukazuje aktuálny prieskum inštitútu Research Affairs, ktorý zverejnil portál Oe24.

FPÖ je s podporou 18 percent na treťom mieste. Po zverejnení videa jej šéfa a vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, ktoré odhaľuje jeho korupčné správanie, klesli preferencie strany o päť percentuálnych bodov. 

Prieskum sa konal v dňoch 18.-20. mája na vzorke 500 respondentov.

Nárast zaznamenala Rakúska ľudová strana kancelára (ÖVP) Sebastiana Kurza, ktorá v najnovšom prieskum dosiahla 38 percent a polepšila si o štyri percentuálne body.

Na druhom mieste sú s 26 percentami sociálni demokrati (SPÖ). Liberáli zo strany NEOS majú deväť percent a Zelení by podľa prieskumu dosiahli päť percent.  

Prieskum tiež ukazuje, že 83 percent Rakúšanov považuje odstúpenie Stracheho po vypuknutí škandálu za správne. 

Video spôsobilo vládnu krízu

Zemetrasenie na rakúskej politickej scéne nastalo po zverejnení videa z júla 2017, ktorého hlavnou postavou je vicekancelár Strache, ktorý po škandále na svoje funkcie vo vláde aj v strane rezignoval. 

​Na nahrávke zhotovenej na španielskom ostrove Ibiza hovorí Strache s údajnou príbuznou istého ruského oligarchu, ktorá chce v Rakúsku investovať štvrť miliardy eur.

Strache jej navrhoval, aby kúpila bulvárny denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani. Strache následne rezignoval na funkciu vicekancelára i šéfa FPÖ. 

Pretvorenie mediálneho priestoru

Žena opakovane naznačila, že by mohlo ísť o špinavé peniaze, uviedla agentúra DPA. Napriek tomu s ňou Strache a predseda poslaneckého klubu FPÖ v rakúskej Národnej rade Johann Gudenus strávili šesť hodín a diskutovali o investičných možnostiach. Strache podľa správ uviedol, že za podporu strany by bolo mysliteľné udelenie verejných zákaziek.

​Strache na nahrávke hovorí aj o tom, že "niekoľko veľmi majetných" ľudí by malo poskytnúť FPÖ na kampaň sumy od 500-tisíc do dvoch miliónov eur, a to prostredníctvom verejnoprospešného združenia platbami, ktoré nebudú úradne nahlásené.

Na videu Strache tiež tvrdí, že by chce pretvoriť rakúsky mediálny systém po vzore Maďarska. Za vlády tamojšieho pravicovo-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána bola sloboda tlače v krajine rozsiahlo obmedzená, uviedla rakúska verejnoprávna televízia ORF.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v reakcii na škandál oznámil, že prezidenta Alexandra Van der Bellena požiadal o čo najskoršie vypísanie nových volieb, ktoré by sa mali uskutočniť v septembri.

01 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 02 - Modified: 2024-04-12 11:32:36 - Feat.: - Title: Tirolská lavínová služba varuje pred "zradnými" lavínami 03 - Modified: 2024-04-11 16:15:02 - Feat.: - Title: Počet obetí lavíny v rakúskom Tirolsku stúpol na tri 04 - Modified: 2024-04-11 13:33:50 - Feat.: - Title: Rakúskom otriasa špionážny škandál. Populistická strana FPÖ čelí pred voľbami obvineniam zo zneužitia moci 05 - Modified: 2024-04-11 12:21:00 - Feat.: - Title: Ďalšia lavína v rakúskych Alpách má najmenej jednu obeť, dvaja ľudia sú nezvestní
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
19. apríl 2024 11:43