24.05.2019, 00:00

Slovensko je v povedomí o GDPR na špičke Únie

Rok po zavedení nových pravidiel ochrany osobných údajov priniesol takmer 150-tisíc podnetov kontrolórom, ako aj miliónové pokuty pre firmy.

Slovensko je v povedomí o GDPR na špičke Únie
Zdroj: Reuters

Jeden z najzásadnejších prírastkov európskej legislatívy, nariadenie o ochrane osobných údajov GDPR, bude mať v deň konania eurovolieb 25. mája prvé výročie. Jeho uvádzanie sprevádzalo mnoho obáv. Po roku platnosti sa Slovensko radí na piatu priečku v informovanosti o GDPR (General Data Protection Regulation) zo všetkých krajín Európskej únie. Firmy majú za sebou prvé kontroly a padali už aj pokuty.
„Nariadenie prispelo k ,veľkému upratovaniu‘ tak v štátnom, ako aj súkromnom sektore,“ zhodnotila pre HN rok s reguláciou Lucia Bezáková z odboru právnych služieb slovenského Úradu na ochranu osobných údajov.


Právo byť zabudnutý a vymazaný z elektronických sietí a súvisiace povinnosti najzásadnejšie zasiahli firmy a inštitúcie, ktoré pracujú s citlivými informáciami o klientoch – teda banky, poisťovne, ale i telefónnych operátorov či e-shopy. Firmy sa zhodujú, že išlo o veľmi časovo i finančne náročnú agendu, ktorú museli pripísať do svojich nákladov. Museli totiž investovať do systémového vybavenia, aplikácií, ako aj vyškoliť zamestnancov. „Nakupovanie v e-shopoch a mailingový marketing sa zmenili. S implementáciou súviselo mnoho hodín programovania, rad organizačných a bezpečnostných opatrení, napríklad vznik špecializovaného tímu,“ uviedla PR manažérka internetového obchodu Alza Patricie Šedivá.


Firmy zaplatili
Doteraz najvyššiu pokutu vyrubil v januári Francúzsky úrad na ochranu osobných údajov spoločnosti Google – rovných

Dočítajte článok teraz len za 1 cent

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.