StoryEditor

Voliči vymenili stranám lídrov

08.06.2009, 00:00
Voliči odmietli lídrov eurokandidátok, ktorých im ponúkli politické strany. Až trom zo šiestich politických strán, ktoré sa dostali do europarlamentu, "vyškrtali" pôvodné jednotky kandidátnych listín a na ich miesta cez preferenčné hlasy pretlačili nové mená.

Beňovej satisfakcia
Smer-SD tak povedie do Bruselu tak ako pred piatimi rokmi Monika Flašíková Beňová - až z tretieho miesta preskočila aj Borisa Zalu, ktorého Smer ponúkol voličom ako lídra.

Komentár HN
Plný kopec víťazov

Situácia, keď sa za víťaza volieb pasuje viacero politických subjektov, je zriedkavá, ale nie nemožná. Tak si ju rozmeňme na drobné.

  "Je to pre mňa osobne veľká satisfakcia za tých päť rokov v europarlamente, lebo napriek tomu, že ľudia vedeli menej o práci slovenských poslancov, tak pravdepodobne tie aktivity, ktoré som tam mala ja, zaregistrovali,“ reagovala pre HN. Za dôležitejšie ako jej pozícia však považuje fakt, že Smer získal päť mandátov a z toho tri sú ženy. Flašíková Beňová - ktorá bola spomedzi všetkých kandidátov najviac "krúžkovaným“ politikom - by chcela obsadiť post v ľudskoprávnom výbore europarlamentu. Práve tam podľa nej bude často dochádzať k výmenám názorov medzi maďarskými a slovenskými poslancami. Flašíková Beňová je známa tým, že jej názory sa nie vždy zhodovali s názormi predsedu Roberta Fica.

Ešte horšie ako v Smere dopadli lídri eurokandidátok koaličnej SNS a opozičnej KDH - štátny tajomník ministerstva dopravy Dušan Švantner a poslanec Martin Fronc.

Tí, aj keď boli prví na "papieri“, sa do europarlamentu vôbec nedostali. Politológ Michal Horský to hodnotí ako zlú voľbu politických strán pri zostavovaní kandidátok. "To je jednoducho nezodpovedná krátkozraká práca politických grémií v SNS a KDH. Rovnako by si mali spytovať svedomie aj v Smere, kde je nakoniec z renomovaného lídra len dvojka.“

Čo cíti volič SNS
Švantnera preskočil kolega Jaroslav Paška, ktorý sa tak ako jediný národniar dostal do europarlamentu. "Ukázalo sa, že pohľad voličov na pôsobenie SNS v europarlamente je iný a asi cítia potrebu sa viac venovať politickým otázkam, je to odkaz pre našu stranu,“ hovorí Paška pre HN. Švantner pripisuje výsledok volieb aj negatívnej kampani, ktorá sa vraj viedla proti jeho osobe. "Žiaľbohu, tak rozhodli voliči a nie je o čom špekulovať. Celý týždeň sa proti mne objavovali články, ktoré ma predstavovali v negatívnom pohľade.“

Sklamanie netají ani líder straníckej kandidátky KDH Fronc. "Ja som sa naplno nasadil do kampane, ktorú som mal na starosti, a toto považujem za splnený cieľ. Na druhej strane osobne to iste trochu mrzí človeka.“ Fronca vďaka hlasom občanov predbehla Anna Záborská z tretieho miesta - tá tak bude pokračovať v europarlamente aj ďalších päť rokov. "Je to aj dôkaz toho, že naši voliči sledujú európsku politiku aj tie témy, ktoré som im ponúkala,“ povedala HN.

Stačilo málo
Do europarlamentu zasadne sedem "starých“ poslancov, ktorí už majú päť rokov v tejto inštitúcii za sebou. Aj politológ Grigorij Mesežnikov pri tomto fakte zdôrazňuje zlý výber strán v prípade lídrov eurokandidátok. "Prekrúžkovalo sa dopredu dosť terajších europoslancov, takže strany podľa všetkého nezohľadnili všetky súvislosti vrátane skúseností ľudí s europoslancami.“ Zároveň však dodáva, že pri takej nízkej účasti a malom počte voličov (zhruba 20 percent) na prekrúžkovanie sa dopredu stačilo kandidátom pomerne málo hlasov. A aj to pomohlo úspešným kandidátom, že predbehli svojich kolegov.

Prečítajte si aj:
Bugár a spol. opustili Csákyho

Ani úspech SMK v eurovoľbách, keď strana obhájila svoje dva mandáty, nezabránil definitívnemu rozkolu v strane. Bývalý predseda Béla Bugár včera oznámil svoj odchod zo strany – spolu s ním ju opúšťajú László Nagy, Gábor Gál a Tibor Bastrnák, ktorý ešte do včera zastupoval SMK aj parlamente. „Už to nemá význam. Ako máme veriť človeku, ktorý jednou rukou ponúka zmier a druhou rukou udrie,“ reagoval pre HN Bugár na slová predseda Pála Csákyho. Ten tvrdí, že Bugár hazarduje s dobrým menom.

Nízka účasť pomohla menším. Najviac SMK

Voličská účasť v sobotných eurovoľbách bola podľa očakávaní analytikov nízka. Dosiahla necelých dvadsať percent – voliť teda prišiel každý piaty Slovák. 

Sulíkovi chýbalo málo

Funguje len tri mesiace, ale takmer sa dostala do europarlamentu. Reč je o novej strane Sloboda a solidarita Richarda Sulíka, ktorej unikol úspech len o chlp – len tesne získala necelých päť percent. Predseda Sulík, ktorý stál pri daňovej reforme bývalej vlády, to považuje za úspech. 

Reakcie na výsledky eurovolieb

Robert Fico, Smer-SD
Napriek extrémne nízkej účasti, Smer jednoznačne vyhral voľby do európskeho parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = eurovolby, menuAlias = eurovolby, menuRouteLevel0 = eurovolby, homepage = false
25. apríl 2024 16:09