StoryEditor

Lipšic: Radikalizácia SMK ma vyrušuje

07.06.2009, 14:55
Autor:
SITASITA
Pál Csáky si bude musieť vybrať medzi Viktorom Orbánom a slovenskými politickými stranami, vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12 podpredseda KDH Daniel Lipšic.

Reagoval tak na skutočnosť, že predseda SMK Pál Csáky sa nedištancoval od vyhlásení lídra maďarského Fideszu Orbána, podľa ktorého eurovoľby sú o tom, koľko poslancov bude obhajovať v EP záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny. Ako Lipšic povedal, radikalizácia SMK na čele s Csákym ho "trochu vyrušuje."

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorú pre Orbánove výroky zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD), však považuje za okázalé gesto. Za dôležitejšie ako reči označil konkrétne skutky. Podľa neho sa Orbán snaží svojimi nacionalistickými výrokmi odpútať pozornosť od hlbokej ekonomickej krízy, v ktorej sa Maďarsko momentálne nachádza.

Podpredsedníčka SNS Anna Belousovová je presvedčená, že mimoriadna schôdza parlamentu bola najvhodnejším riešením. Reakcia vlády by podľa nej nebola na mieste, lebo pre Orbána ako opozičného politika nie je partnerom. Je presvedčená, že aj posledné vyhlásenia Viktora Orbána sú súčasťou stratégie, ktorú majú Maďari pripravenú bez ohľadu na to, kto je momentálne u nich vo vláde. "SMK je nástrojom veľkomaďarskej politiky na Slovensku a to je veľmi nebezpečné," zdôraznila. Za dôležité preto považuje prijatie zákona na ochranu ústavnosti a celistvosti SR, podobne ako je to v Rakúsku či vo Francúzsku.

V diskusnej relácii sa obaja politici vyjadrili aj k otázke Špeciálneho súdu. Belousovová tvrdí, že SNS nie je proti existencii takéhoto typu súdov, no musí byť "zosúladený s Ústavou SR a zaradený do systému súdnictva." Podľa predstavy národniarov by mohlo ísť o špecializované súdy na krajských súdoch. Ako však povedala, neznamená to nesúhlas s vládnym návrhom zákona, ktorý túto alternatívu neobsahuje. Pripomenula, že súčasťou legislatívneho procesu je aj diskusia a návrh je možné "vylepšiť." Podpredsedovi KDH a exministrovi spravodlivosti Lipšicovi vyčítala, že pôvodný zákon o Špeciálnom súde "zbabral" a teraz musia riešiť túto otázku. Naopak, Lipšic je presvedčený, že koalícia čakala s podaním na Ústavný súd niekoľko rokov len preto, aby o zákone rozhodovali ňou "dosadení ľudia."

menuLevel = 1, menuRoute = eurovolby, menuAlias = eurovolby, menuRouteLevel0 = eurovolby, homepage = false
25. apríl 2024 00:28