StoryEditor

Kríza a extrémisti. Témy pre Slovákov

09.06.2009, 00:00

Hospodárska kríza, globálne otepľovanie, sociálne veci, otázky zamestnanosti či imigrácia. To sú podľa našich novozvolených europoslancov najpálčivejšie otázky, ktoré by podľa nich mal Európsky parlament intenzívne riešiť.

Vladimír Maňka (Smer-SD) ako člen finančného a rozpočtového výboru europarlamentu považuje hospodársku krízu za najakútnejší problém. "Musíme správne nasmerovať finančné prostriedky, aby sa vytvorilo čo najviac pracovných miest a aby sa aj udržali. My vieme presne, do ktorých oblastí je potrebné dávať. Chceme aj zabrániť opakovaniu situácie." Maňka zdôrazňuje aj problém globálneho otepľovania, ktorý je z roka na rok vážnejší. Okrem toho ako hlavný spravodajca pracuje na rozpočte Európskej únie, ktorý má oklieštiť zbytočné výdavky.

Jeho kolegyňa Monika Flašíková Beňová sa zas obáva pôsobenia extrémistických skupín, ktoré si posilnili svoje pozície v europarlamente. Chce pracovať vo výbore pre ľudské práva a občianske slobody. "Práve preto chcem pôsobiť v tomto výbore, lebo si myslím, že počas nasledujúcich piatich rokov tam bude veľa práce."

Krízu riešia všetci
V rozpočtovom výbore by chcel pokračovať aj Sergej Kozlík (ĽS-HZDS) a taktiež sa chce zamerať najmä na riešenie krízy, a to aj na stmeľovanie samotnej únie. "Viac koncentrovať sily, ktoré sú momentálne rozptyľované, či už v EÚ alebo v rámci štátov, do veľmi atomizovaných projektov," tvrdí Kozlík.

Líder eurokandidátky SDKÚ-DS Eduard Kukan sa chce uplatniť v zahraničnom výbore. No taktiež ako jeho kolegovia dáva do popredia riešenie hospodárskej krízy. "Je dôležité, aby Európsky parlament koordinoval túto činnosť a aby ju vlády národných štátov prispôsobovali podľa svojich vlastných podmienok."

Drahé patenty
Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) chce na pôde europarlamentu riešiť zamestnanosť, voľný pohyb osôb a služieb, tiež otázku cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Doteraz pôsobila ako predsedníčka výboru pre práva žien a má ešte témy, ktoré chce v tejto oblasti predostrieť. "Týkajú sa rodičovskej, materskej a otcovskej dovolenky. To je téma, ktorá bude horúca v najbližšom roku," povedala HN Záborská.

Jediný zástupca SNS v európskom pléne Jaroslav Paška chce zjednodušiť širokú agendu europarlamentu, ktorý je podľa neho zahltený. Okrem krízy sa zameral aj na patentovú ochranu. "Je v Európskej únii niekoľkonásobne drahšia a trvá niekoľkonásobne dlhšie ako v USA a Japonsku napriek tomu, že únia chce práve inováciami zlepšiť ekonomické prostredie." O aký výbor prejaví Paška záujem, musí ešte prekonzultovať so svojou stranou.

menuLevel = 1, menuRoute = eurovolby, menuAlias = eurovolby, menuRouteLevel0 = eurovolby, homepage = false
20. apríl 2024 04:13