StoryEditor

Máte drobné políčka, ktoré nemožno využiť? Žiadajte o pospájanie pozemkov

24.07.2017, 16:49
Autor:
run, turrun, tur
Malé parcelky a plno vlastníkov. Ak ste aj vy v takej situácii, zvažujte nové usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom. Viac sa dočítate v utorkových HN.

Aj vy máte niekde úzku roľu, navyše bez prístupovej cesty či v nepraktickom tvare? Takú, z ktorej sa dá len ťažko mať väčší úžitok? Podobných prípadov sú po Slovensku tisíce. Takéto enormne rozdrobené pozemkové vlastníctvo bráni v efektívnejšom využívaní rolí na gazdovanie, podnikanie, ale aj na relax či ďalšie aktivity. Východisko je v sceľovaní. Avšak - vôbec nejde o jednoduchý proces.

Pustiť sa do pozemkových úprav a spojiť pôdu do väčších celkov je vhodné najmä vtedy, keď zlyhajú súkromno-právne možnosti vyrovnania vzťahov k pozemkom. Napríklad preto, že časť vlastníkov pôdy v chotári sa nevie dohodnúť na spoločnom postupe alebo si ani neželá akokoľvek zveľaďovať okolie pozemkov a obce.

Časť obyvateľov chce trebárs postaviť cestu, zriadiť prístupový chodník k parcelám a vysadiť stromy ako vetrolam. No iná časť ľudí zo susedstva si predstavuje využiť spoločné parcely trocha inak. A nie a nie nájsť spoločnú reč. Práve v takejto situácii môže pomôcť zlúčenie niektorých parciel a pri iných zase ich oddelenie od seba, čiže nové usporiadanie vlastníckych vzťahov.

Sceľovanie je však časovo, finančne a odborne náročné. A to najmä vtedy, ak sa pozemky v danej lokalite skladajú z rôznych druhov - z ornej pôdy, viníc, lúk, lesných a zastavaných pozemkov, vodných plôch či bežných záhrad.
O pozemkové úpravy sa treba uchádzať so žiadosťou, no okresný úrad vám nemusí vyjsť vždy v ústrety. Bude najprv podrobne preskúmavať všetky okolnosti. Avšak keď ich vyhodnotí ako oprávnené, potom nie je dôvod sceľovanie nepovoliť.

01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 03 - Modified: 2024-02-01 11:26:43 - Feat.: - Title: Komu patrí Mesiac a ako je to s pozemkami a ťažbou na našej prirodzenej družici? Nové vesmírne preteky znovu otvárajú lunárnu politiku 04 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo 05 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:17