StoryEditor

20 otázok o sceľovaní pozemkov

Pozemkových úprav sa netreba obávať. O parcelu pri nich nikto nepríde. Treba sa však o celý proces zaujímať a sledovať ho.


PEREX
Kam sa majú záujemcovia o zlučovanie parciel obracať a aký postup musia dodržať. Na koľko ich to vyjde a ako sa môžu sceľovacie postupy líšiť. Detaily o pozemkovom vlastníctve vám vysvetlia experti, ktorých sme oslovili.

------------------------------------------------------------------------
 
1.
Dôvody spájania

Za akých okolností je vhodné pustiť sa do spájania pozemkov? Musí štát žiadosti majiteľov pôdy vyhovieť?
O pozemkové úpravy sa žiada na základe zákona o pozemkových úpravách. Štát však žiadateľovi nemusí vyjsť v ústrety. Jeho dôvody preskúma a ak ich vyhodnotí ako oprávnené, potom nie je dôvod sceľovanie nepovoliť. Do pozemkových úprav je vhodné pustiť sa v prípade, že v danej lokalite je veľká rozdrobenosť vlastníctva pôdy a je tam množstvo malých parciel s veľkým počtom vlastníkov a spoluvlastníkov na jednu parcelu, ďalej veľký počet parciel na jedného vlastníka, mnoho neznámych vlastníkov pozemkov, neochota mnohých vlastníkov predať pozemok a podobne.

---------------------------------------
2.
Neochota k dohode

Časť vlastníkov pôdy v chotári sa nevie dohodnúť na spoločnom postupe pri zveľadení extravilánu našej obce, najmä pri stavbe cesty, zriadení prístupového chodníka k pozemkom a výsadbe vetrolamu. Môže v takomto prípade pomôcť nové usporiadanie vlastníckych vzťahov?
Pustiť sa do pozemkových úprav a spojiť pôdu do väčších celkov je vhodné práve vtedy, keď zlyhajú súkromno-právne možnosti vysporiadania vzťahov k pozemkom. Napríklad z dôvodu, ktorý opisujete. Dôvodom však môže byť aj existencia neznámych alebo nezistených vlastníkov pôdy, prípadne ak sa nedá s ostatnými vlastníkmi pozemkov súkromne dohodnúť. Sceľovanie je však časovo, finančne a odborne náročné. A to najmä vtedy, ak sa pozemky v danej lokalite skladajú z ornej pôdy, viníc, lúk, lesných a zastavaných pozemkov, vodných plôch či bežných záhrad. Úzke parcely rôzneho tvaru neraz bránia v ich lepšom využívaní na podnikanie, relax a ďalšie aktivity. Dôvodov na sceľovanie však môže byť oveľa viac.

---------------------------------------
3.
Cena projektu

Ako dlho trvajú pozemkové úpravy a koľko stojí realizácia takéhoto projektu?
V závislosti od rozsahu územia a úprav celkové náklady môžu dosiahnuť tisíce až desaťtisíce eur. Niekedy aj viac. Konkrétnejšie: projekty s nízkym počtom účastníkov a na menšej výmere stoja minimálne 15-tisíc eur. Ale napríklad pri 20-hektárových pozemkoch môže byť cena 30- až 50-tisíc eur. Realizácia projektu môže trvať od dvoch do ôsmich rokov. Orientačná časová náročnosť vypracovania a realizácie projektu na ploche tisíc hektárov je 7,5 roka. Náklady na nariaďované pozemkové úp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 03 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad) 04 - Modified: 2023-07-06 10:40:05 - Feat.: - Title: Nový balík návrhov EÚ je zameraný na zabezpečenie zdravej pôdy do roku 2050 05 - Modified: 2023-07-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako získať poľnohospodársku pôdu? Musíte dodržať tento postup
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 18:31