StoryEditor

Ak už raz odmietnete dedičstvo, je to natrvalo. Majetok vám už nikto nevráti

25.07.2017, 13:44
Viac dlhov ako majetku. Takáto situácia vás môže ľahko zaskočiť pri dedení. Podrobnosti čítajte v stredajších Hospodárskych novinách.

Majetok po zosnulom môžete ako dedič získať dvoma spôsobmi. Buď dedíte zo zákona, za predpokladu, že nebol zanechaný závet, alebo dedíte na základe poslednej vôle. Nech už to bola prvá alebo druhá možnosť, zobrať si na seba záväzky poručiteľa vyžaduje úvahu. Ako dedič totiž zodpovedáte za dlhy, ktoré vznikli zosnulému. Táto zodpovednosť a záväzky na vás prechádzajú v takom stave, v akom aktuálne sú.

Ak neviete, koľko mal zosnulý dlhov, je vhodné požiadať notára o vyhlásenie konvokácie, keď možno veriteľov formou uznesenia vyzvať, aby svoje pohľadávky voči poručiteľovi prihlásili do dedičského konania, inak za ne ako dedičia nebudete zodpovedať.

Pokiaľ bolo voči poručiteľovi bolo vedené exekučné konanie, je vhodné skontaktovať sa so súdnym exekútorom čím skôr, aby ten nevykonával exekučné úkony nadbytočne a tak sa nezvyšovali náklady celého exekučného konania.  

V stredňajších HN sa tiež dočítate, ako sa vysporiadať s dlhmi zosnulého, ak už je na ne vedená exekúcia. Kedy je pre vás výhodné dedičstvo odmietnuť a čo všetko to obnáša. Pozrieme sa bližšie na to, ako sa dedí, ak podnikáte ako živnostník, alebo máte biznis v eseročke, akciovke, verejnej obchodnej spoločnosti, alebo komaditnej spoločnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:01