StoryEditor

Dlhuje vám živnostník, ktorý je v konkurze? Pozor na lehoty

26.07.2017, 12:20
Autor:
kokkok
Živnostník, ktorý má u vás dlh, je v konkurze? Prihlášku svojej pohľadávky musíte podať včas, nezmeškajte lehoty.

Prihláška v prípade, že vaším dlžníkom je fyzická osoba – teda nie eseročka alebo akciová spoločnosť – sa podáva iba v jednom rovnopise, a to u správcu dlžníka. Nemusíte ju podávať aj na súd.

Prihlášku musíte podať na predpísanom tlačive. Nesmú na ňom chýbať všetky základné náležitosti. V opačnom prípade sa naň neprihliada. Tlačivo je na webovej stránke ministerstva spravodlivosti. Nájdete ho tu:

Svoju pohľadávku musíte prihlásiť do času, kým správca dlžníka v Obchodnom vestníku neoznámi, že ide zostaviť rozvrh. Doručená však musí byť najneskôr do 45 dní, odkedy bol konkurz vyhlásený.

Ak túto základnú prihlasovaciu lehotu nedodržíte, správca dlžníka na prihlášku síce prihliada, vy ako veriteľ však nemôžete vykonávať hlasovacie práva. Dostanete sa do zoznamu pohľadávok, o čom správca zverejní v Obchodnom vestníku oznam, pričom uvedie vaše meno a výšku prihlásenej sumy.

Ak máte splatenie pohľadávky zabezpečené napríklad záložným právom k nehnuteľnosti, musí byť do konkurzu prihlásená samostatnou prihláškou. V nej musí byť okrem základných náležitostí aj výška zabezpečenej sumy a tiež druh, poradie a právny dôvod vzniku zabezpečovacieho práva.

Pohľadávku, ktorú prihlásite do konkurzu, je v prípade, že dlžníkom je fyzická osoba, oprávnený poprieť len iný prihlásený veriteľ – teda ten, kto do toho istého konkurzu prihlásil svoju pohľadávku. Musíte byť teda aktívni.

Dlžník nemá právo poprieť pohľadávku, ktorú do konkurzu prihlásite. Konkurzné konanie sa totiž môže začať len na jeho návrh. Musí byť zastúpený správcom, prostredníctvom ktorého svoj majetok odovzdá na uspokojenie svojich veriteľov.

Postup platí len, ak ide o konkurz podľa štvrtej časti zákona. Teda, ak ide o dlžníka, ktorý je fyzickou, a nie právnickou osobou.

Vzťahuje sa teda nielen na živnostníkov, ale aj na fyzické osoby, ktoré nepodnikajú a na ktoré bol vyhlásený konkurz. Nemusí ísť bezpodmienečne iba o živnostníka.

ZDROJ: Barbora Bartáková, advokátsky koncipient HMG Recovery

01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 04 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 05 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:00