euro, peniazeReuters
StoryEditor

Počet osobných bankrotov stúpa. Na vybavenie sa však stále čaká niekoľko mesiacov

27.07.2017, 00:45
Autor:
ducduc
Situáciu by mal pomôcť zlepšiť aj nový projekt Informačného systému Centra právnej pomoci v predpokladanom objeme 4,95 milióna eur, ktorý pripravuje rezort spravodlivosti.


Už takmer päť mesiacov platí novela zákona  o konkurze a reštrukturalizácii, ktorá výrazným spôsobom zmenila podmienky takzvaného osobného bankrotu. Zmena sa odrazila aj na väčšom záujme o tento inštitút. Čísla však stále nie sú výrazné.

Dôvodom sú čakacie lehoty, keďže dlžník musí byť pri žiadosti o oddlženie až do ustanovenia správcu zastúpený Centrom právnej pomoci či ním určeným právnikom. Spracovanie množstva žiadostí je časovo náročné, nárast počtu osobných bankrotov sa v marci a ani v nasledujúcich dvoch mesiacoch ešte neprejavil.

Hlavne občania

Z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau vyplýva, že legislatívne zmeny sa najviac prejavili až júni. V druhom kvartáli 2017 bolo vyhlásených až 680 osobných bankrotov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 525 viac a v medziročnom porovnaní s druhým kvartálom minulého roka o 456 viac. Zatiaľ čo v apríli bolo vyhlásených 38 a v máji 52 osobných bankrotov, v júni ich už bolo 590,“   uvádza Jana Marková, hlavná analytička CRIF SK.

Z celkového počtu 680 osobných bankrotov ich až 95 percent pripadalo na fyzické osoby. Podľa novej úpravy je na výber osobný bankrot vo forme konkurzu alebo cez splátkový kalendár. 
 „Dlžníci počas druhého štvrťroku  jednoznačne preferovali osobný bankrot prostredníctvom konkurzu. Z celkového počtu bankrotov vyhlásených podľa nových predpisov, bolo až 99 percent konkurzov, a iba 6 ľudí sa oddlžilo prostredníctvom splátkového kalendára,“ upresňuje Marková.

Ako ďalej vyplýva z analýzy, najviac osobných bankrotov – viac ako jedna štvrtina z celkového počtu, bola vyhlásená v Banskobystrickom kraji. Najmenej, niečo vyše troch percent konkurzov bolo vyhlásených v Trnavskom kraji.

Stále sa čaká

Čakacia doba na osobný bankrot je niekoľko mesiacov. Situáciu by mal pomôcť zlepšiť aj nový projekt Informačného systému Centra právnej pomoci , ktorý pripravuje ministerstvo spravodlivosti. Financovaný bude z európskych fondov a jeho plné nasadenie rezort predpokladá v roku 2019.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:01