StoryEditor

20 otázok a odpovedí o dedičstve

Dedenie majetku po poručiteľovi môže pozostalých zaskočiť v prípade, že je dedičstvo zaťažené dlhmi. O tom, ako postupovať, keď sa svojho podielu chcete vzdať, úplne ho odmietnuť a ako sa vyrovnať s dedičským konaním, keď ide o firmu, radili experti z praxe.

Radí Milan Ficek, advokát
1. Spory pri dedičstve
K akým sporným situáciám môže dôjsť pri dedičstve zosnulého podnikateľa?
Spory spojené s konaním o dedičstve po poručiteľovi, ktorý bol živnostníkom, nie sú výnimočnejšie než bežné dedičské spory. Naopak, špecifické sú spory v konaniach o dedičstve po poručiteľovi, ktorý bol spoluvlastníkom obchodnej spoločnosti. Ide o nezrovnalosti o tom, kto zdedí obchodný podiel, akcie, prípadne právo účasti na firmy. Ak je súčasťou dedičstva napríklad obchodný podiel vo veľkej spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorá dosahuje vysoký zisk, spory sú pomerne časté a dohodu je preto ťažké dosiahnuť. Ak následne vysporiada dedičstvo súd, nespokojní dedičia podajú proti takémuto rozhodnutiu opravné prostriedky, čo len predlžuje celé konanie a odďaľuje konečné rozhodnutie. Tomuto možno predísť závetom.

2. Konateľ v eseročke
Ako sa dedí po konateľovi v eseročke, ak bol tiež spoločníkom?
Ak zomrie konateľ, ktorý bol zároveň spoločníkom, môžu ostatní spoločníci spoločnosti rozhodnúť o vymenovaní nového konateľa, ak majú na prijatie rozhodnutia dostatočný počet hlasov. Ak to tak nie je, súd cez notára by mal určiť správcu obchodného podielu poručiteľa s tým, že súčasťou jeho oprávnenia bude hlasovať na valnom zhromaždení spoločnosti s ručením obmedzeným vo veci vymenovania nového konateľa spoločnosti.

3. Jediný vlastník
Zomrel nám konateľ eseročky a zároveň jediný vlastník firmy. Čo bude s majetkom?
Pokiaľ zomrie jediný konateľ eseročky, ktorý bol súčasne jej výlučným vlastníkom, nastáva na prvý pohľad zložitá situácia. V čase smrti konateľa nemá spoločnosť ustanovených žiadnych konateľov, ani valné zhromaždenie. Pri firme s viacerými spoločníkmi úmrtím spoločníka nedochádza k zániku eseročky, ale k prechodu jeho obchodného podielu na dediča. Dedič zosnulého spoločníka nemá ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:59