StoryEditor

20 otázok o novinkách nákupu pôdy

Opatrenia proti špekulantom s pozemkami. Zmeny v predkupnom práve. Rozšírené možnosti pre mladých farmárov. O týchto i ďalších novinkách v chystanej novele zákona o pôde vás poinformujú naši odborníci, ako aj experti z rezortu pôdohospodárstva.

1.
Stropy pre vlastníkov

Koľko pôdy si bude môcť obstarať firma a samostatne hospodáriaci roľník, keď sa do zákona dostanú navrhované limity na nákup parciel:

Samostatne hospodáriaci roľník bude môcť získať maximálne do 300 hektárov pozemkov a právnická osoba, teda firma, do 700 hektárov. Návrhy na limity sa však ešte môžu zmeniť. Nákup pôdy sa však uvoľňujeme pre fyzické osoby, ktoré majú záujem o jej poľnohospodárske využitie. Môže vlastniť poľnohospodársku pôdu do výmery troch hektárov. Táto plánovaná zmena má však aj svojich odporcov. Niektorí hovoria, že ide len o nový biznis model pre Slovenský pozemkový fond a záujmové skupiny, ktoré sa snažia dostať k pôde.


2.
Obmedzenie nákupu

Aký je dôvod na stanovenie stropov pri nákupe poľnohospodárskych pozemkov? Nebudú tým majitelia poškodení?

Podľa rezortu pôdohospodárstva ide o obmedzenie špekulatívnych nákupov pozemkov na nepoľnohospodárske aktivity. A naopak, domácim farmárom sa má uľahčiť prístup k pôde. Ako poistku proti špekuláciám s najcennejšími a najúrodnejšími poľnohospodárskymi pozemkami novela zákona o nadobúdaní pôdy má zaviesť predkupné právo pre Slovenský pozemkový fond. Bude mať prednosť pred všetkými ostatnými predkupnými právami.

3.
Pripomienkové konanie

V akom štádiu prípravy je zákon o nadobúdaní vlastníctva k pozemkom?

V súčasnosti skončilo pripomienkové konanie. V rámci neho bolo navrhnutých viac ako dvesto zmien a pripomienok. Samotný zákon by mohol byť prijatý na jeseň a platiť od januára 2018. Napriek tomu, že existujú výhrady voči limitom na nákup pôdy, je pravdepodobné, že tieto stropy, hoci aj v pozmenenej podobe, budú prijaté.


4.
Cudzí vlastníci

Často sa hovorí, že pôdu u nás skupujú cudzinci. Ako to robia, ako je možné dnes obchádzať zákon?

Cudzinci si pôdu môžu kupovať cez slovenské firmy. O naše pozemky majú záujem napríklad dánske firmy, ktoré sa k nim dostávajú cez realitné kancelárie. Nekupujú ich však pre seba, ale pre svoje čínske materské spoločnosti. Podľa niektorých odborníkov však po zmene zákonov sa situácia nezmení, lebo naďalej sa budú dať obchádzať. Týka sa to firiem, ako aj samostatne hospodáriacic...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 12:10