StoryEditor

Bajánková: Sudcovská samospráva v posledných rokoch ožila

08.08.2017, 09:01
Autor:
ducduc
Bývalá predsedníčka Súdnej rady je späť na Najvyššom súde. Vraciam sa k tomu, čo robiť viem, hovorí v rozhovore pre HN.


Po skončení funkcie predsedníčky Súdnej rady sa vraciate na Najvyšší súd. Čo pre vás kariérne a osobne znamená táto zmena?
Znamená to návrat k profesii, ktorú som vykonávala počas mojej celej profesionálnej kariéry. Vraciam sa na domácu pôdu, medzi kolegov na Občianskoprávnom kolégiu, k práci a agende, ktorú mám rada. Bolo pre mňa cťou aj výzvou vykonávať funkciu predsedníčky Súdnej rady, no od začiatku som to vnímala ako dočasný stav na jedno volebné obdobie.

Funkcia predsedu Súdnej rady sa od ostatných členov rady líši v tom, že sa vykonáva v podstate profesionálne – na plný úväzok. Predseda dočasne nevykonáva svoje sudcovské povinnosti. Ako sa takmer po troch rokoch bez talára treba adaptovať na opätovné rozhodovanie vo veciach?
Ide o úplne prirodzenú zmenu, riadne som zaradená do rozvrhu práce a vraciam sa k tomu, čo robiť viem. Navyše s civilným konaním som nestratila kontakt a aj popri doterajšej funkcii som podrobne sledovala rozhodovanie Najvyššieho súdu. Zmenou bude to, že po prvý raz budem viesť konania podľa nového Civilného sporového poriadku. No ani tu nevidím problém, keďže na príprave tohto kódexu som sa priamo podieľala v rámci rekodifikačnej pracovnej skupiny.

V akom stave je momentálne sudcovská samospráva?
Myslím si, že sudcovská samospráva v posledných rokoch ožila, čo platí aj pre sudcovské rady na jednotlivých súdoch, ako aj pre najväčšiu stavovskú organizáciu sudcov – Združenie sudcov Slovenska. Pozitívne vnímam to, že v rámci združenia sa slobodne diskutuje a majú tam priestor viaceré názorové prúdy. Zároveň veľmi oceňujem to, že sudcovský stav sa vie v dôležitých otázkach zjednotiť. Dobrým príkladom sú zásady sudcovskej etiky, ktoré sa prijali v úzkej súčinnosti so sudcovskými samosprávami. Pokiaľ ide o Združenie sudcov Slovenska, o jeho sile a význame svedčia aj výsledky volieb nových členov Súdnej rady Slovenskej republiky, ktorí vzišli práve z tohto zázemia.

Ako hodnotíte, že Súdna rada zvolila za svoju predsedníčku doktorku Lenku Praženkovú?
Je to dobrá a logická voľba.

Akým najväčším výzvam bude vo funkcii čeliť?
Ťažko povedať, čo prinesie budúcnosť. Jej výhodou je, že získala od sudcov silný mandát a bude sa môcť spoľahnúť na podporu kolegov. Bezprostrednou výzvou pre celú Súdnu radu bude napríklad to, ako sa vyrovná s novou legislatívou, napríklad pokiaľ ide o novú úpravu disciplinárnych konaní, hodnotenia sudcov a výberových konaní. Novým členom Súdnej rady vrátane pani predsedníčky želám, aby sa im podarilo byť lídrom v odbornej i verejnej diskusii o problémoch justície a aby táto inštitúcia prispievala k dôveryhodnosti justície.

Odovzdávate jej aj nejaké rady, prípadne odporúčania?
Úprimne si myslím, že ich nepotrebuje. Doktorka Praženková je skúsená odborníčka, má skúsenosti zo všetkých stupňov všeobecných súdov, vrátane riadiacich funkcií na okresnom aj krajskom súde a požíva dobré meno medzi sudcami.

Nová predsedníčka bola zvolená v tajnom hlasovaní. Nebolo by lepšie aj vzhľadom voči verejnosti hlasovať verejne?
Nevidím dôvod na spochybňovanie tajného hlasovania, je to úplne štandardný nástroj, ktorý má svoj význam pri rozhodovaní o zásadných personálnych otázkach. Skôr treba oceniť to, že členovia Súdnej rady nenechali toto miesto neobsadené a v primeranom čase zvolili dobrú kandidátku, čím prispeli k stabilite a funkčnosti tohto orgánu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:48