Pozemky nad 2 000 štvorcových metrov podliehajú pri prevode regulácii.Snímka: Dreamstine
StoryEditor

Ako ochránite pôdu pred špekulantmi

Máte pôdu a chcete ju výhodne predať? Nenechajte sa dobehnúť rôznymi priekupníkmi. Ak sa tak už stalo, mali by ste čo najskôr podať žalobu na súd. Nestačí totiž, ak sa obrátite na súd či políciu. Odsúdenie páchateľa vám vlastnícke právo k nehnuteľnosti nevráti. Ako sa môžete komplikáciám vyhnúť, radia experti.

Odpovedá Úrad geodézie, kartografie a katastra SR
1. Role po rodičoch
Ako sa dostaneme k pôde po svojich rodičoch či starých rodičoch?
Môžete ich vyhľadávať bezplatne iba v rámci katastrálneho územia na katasterportáli. Musíte však poznať katastrálne územie obce, v ktorej pozemky vlastnili a, samozrejme, ich meno a priezvisko, v niektorých prípadoch je uvedený aj dátum narodenia. Ak by ste chceli zistiť zoznam všetkých pozemkov, ktoré váš predok vlastnil v rámci celého Slovenska, môžete si ho vyžiadať od Úradu geodézie, kartografie a katastra SR. Musíte však zaplatiť poplatok podľa sadzobníka správnych poplatkov. Nezistených vlastníkov zastupuje Slovenský pozemkový fond, ich osobitnú evidenciu však nevedie.

2. Nežijúce osoby
Ako máme postupovať, ak je na liste vlastníctva zapísaná už nežijúca osoba?
Majetok musíte predediť v konaní o novoobjavenom majetku po poručiteľovi, ktorý je zapísaný na liste vlastníctva ako vlastník. Podnet podáte na miestne príslušný súd, ktorým je okresný súd v mieste posledného bydliska poručiteľa.

3. Doklady k pozemku
Čo ak k pozemku nemáme všetky potrebné doklady?
Ak nemáte všetky doklady k dedičskému konaniu, môžete osloviť kataster nehnuteľností. Ten vedie pozemkové knihy a zbierku listín, z ktorých môžete zistiť, na základe akého právneho titulu boli vaši právni predchodcovia zapísaní na list vlastníctva. Okrem toho je možné osloviť aj archívy, kde sa môžu nachádzať listiny preukazujúce vlastníctvo právnych predchodcov. Právny vzťah k poručiteľovi sa preukazuje výpisom z matriky. Doklady sa predkladajú notárovi, ktorý novoobjavené dedičstvo prejednáva. Momentom, keď sa stanete vlastníkom a doručíte výpis z listu vlastníctva na územné pracovisko Slovenského pozemkového fondu, zaniká oprávnenie fondu nakladať s pozemkom.

4. Možnosti nápravy
Ak bývalý vlastník s prevodom pozemku nesúhlasí, dokedy a akým spôsobom môže podať odvolanie?
Proti rozhodnutiu katastrálneho úradu o povolení vkladu, na základe ktorého došlo k zmene vlastníctva nehnuteľnosti, nie je možné podať odvolanie. Dotknutý vlastník môže podať podnet na príslušnú prokuratúru, aby prokurátor podal...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:55