Archív HN
StoryEditor

Dôchodcovia, zistite na čom všetkom ušetriť. Zorientujte sa v príspevkoch a dávkach od štátu

15.08.2017, 16:25
Autor:
(red)(red)
Úľavy na dani, ktoré sa oplatí nepremeškať, benefity pri platení poplatkov aj dávky od štátu. Zistite, na čo všetko máte nárok v stredajšej prílohe HN Expert.

Ani človek na dôchodku nie je uchránený toho, že sa môže dostať do zlej životnej situácie. Medzi poberateľmi pomoci v hmotnej núdzi je dnes takmer šesťtisíc ľudí, ktorí majú dôchodkový vek. Čo robiť a ako žiadať o pomoc úrady?

Pomoc v hmotnej núdzi pre poberateľov dôchodku

Kedy ste v hmotnej núdzi:

Hmotná núdza je stav, keď príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima a členovia domácnosti si nevedia alebo nemôžu zabezpečiť či zvýšiť príjem. Pod základnými životnými podmienkami sa myslí jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie. V súčasnosti pomoc v hmotnej núdzi poberá 5 906 osôb, ktoré dosiahli vek na starobný dôchodok.

Kto má nárok na pomoc:

Ako občan máte nárok na pomoc v hmotnej núdzi vtedy, ak váš príjem nedosahuje sumu nárokov stanovenú v zákone o pomoci v hmotnej núdzi. Táto suma môže byť rôzna, podľa toho, v akej ste situácii, koľko ľudí žije v domácnosti a aký máte príjem a majetok.

Pri posudzovaní sa za príjem nepovažuje 25 percent z invalidného dôchodku, sociálneho dôchodku priznaného z dôvodu invalidity, sirotského dôchodku, vdovského a vdoveckého, ak vdova lebo vdovec dovŕšili dôchodkový vek, alebo 25 percent zo starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku.

Akú sumu podpory môžete dostať a mnoho ďalších informácií o príspevkoch, dotáciách a úľavách pre penzistov sa dozviete v stredajšej prílohe HN Expert.

Archív HN

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:09