StoryEditor

Na príspevky potrebujete preukaz

16.08.2017, 00:29
Poberáte starobný dôchodok alebo ste ostali aj po dosiahnutí dôchodkového veku na invalidnom? V každom prípade, ak ste ťažko zdravotne postihnutou osobou, mali by ste si vybaviť aj preukaz, ktorý budete potrebovať na uplatnenie rôznych zliav, výhod, ale tiež na vybavenie rôznych kompenzačných príspevkov z úradu práce. Tie sa od 1. júla zvyšovali, keďže sa zvyšovalo životné minimum, podľa ktorého sa určuje ich výška. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny a Asociácia organizácií zdravotne postihnutých občanov vám radia, ako si môžete preukazy vybaviť a aké ďalšie kompenzácie môžete s preukazom dostať.

a) Kde vybavím preukazy
Preukaz ŤZP alebo ŤZP-S a tiež parkovací sa vybavuje na oddelení posudkových činností Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho trvalého bydliska. V mieste prechodného bydliska, ak máte trvalý pobyt mimo územia SR a prechodný pobyt na našom území. Dá sa vybaviť aj elektronicky, ak máte zaručený elektronický podpis. Ak vám v tom bráni váš zdravotný stav, môže žiadosť vo vašom mene a s vaším súhlasom podať iná osoba spôsobilá na právne úkony. Potrebuje na to potvrdenie všeobecného lekára o vašom zdravotnom stave. Úrad vyhotoví preukaz, ak z právoplatného rozhodnutia o peňažnom príspevku na kompenzáciu alebo z právoplatného rozhodnutia o preukaze fyzickej osoby s ŤZP vyplýva, že ide o fyzickú osobu s ŤZP.

Rada odborníka: Formulár žiadosti nájdete na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. K žiadosti nezabudnite priložiť aktuálny lekársky nalez, ktorý vyplní ošetrujúci lekár, a lekárske nálezy z odborných vyšetrení. Ak vás úrad vyzve, musíte predložiť aj iné doklady, ktoré sú na rozhodnutie potrebné.

b) Kto má status ZŤP alebo ZŤP-S
Určí to posudkový lekár úradu práce na základe lekárskych nálezov. Ak miera funkčnej poruchy je najmenej 50 percent, máte nárok na vydanie preukazu ŤZP. Ak v lekárskom posudku uvedie, že máte funkčnú poruchu najmenej 50 percent a že ste odkázaný na sprievodcu, máte nárok na vydanie preukazu ŤZP-S. Môžete byť odkázaný na pomoc inej osoby alebo na pomoc psa so špeciálnym výcvikom.

Rada odborníka: Po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o preukaze bude potrebné úradu predložiť buď občiansky preukaz, pas alebo povolenie na pobyt a fotografiu veľkosti 3 x 4 cm.

c) Ako vybavím parkovací preukaz
Parkovací preukaz mô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 02 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 03 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad) 04 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 05 - Modified: 2024-03-12 10:02:13 - Feat.: - Title: Odísť do penzie môžete aj po 40 rokoch. Podľa čoho sa určuje dôchodkový vek?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 11:18