doktor, lekár, pacientDreamstime
StoryEditor

Ruku na srdce, kedy ste boli na preventívnej prehliadke? Toto si preverte

19.08.2017, 00:08
Autor:
(zk)(zk)
Dospelí Slováci nechodia na preventívne prehliadky v takej miere, ako by mali. Len zhruba 20 % dospelých absolvovalo minulý rok preventívku u praktického lekára.

Najzodpovednejšie pristupujú k svojmu zdraviu v prípade zubnej starostlivosti. Minulý rok si dalo zuby prezrieť odborníkom v rámci prevencie zhruba polovica všetkých poistencov. Onedlho sa pritom pacientom rozšíri rozsah vyšetrení v rámci prevencie. 

Pribudnú pečeňové testy u dorastu a dospelých, čo veľmi vítam. Ochorenia pečene sa nikde nesledujú a veľakrát sa o nich dozvieme, keď už je stav vážny. Tí pacienti, ktorých čaká operácia, chodia na predoperačné vyšetrenia a vtedy sa zisťuje aj stav pečene. Až vtedy sa zistí, že človek trpí vážnym ochorením pečene, ale lekár nevie zistiť či ide o dlhodobý proces alebo stav pečene ovplyvnilo iné ochorenie,“ vysvetľuje všeobecný lekár pre dospelých z Polikliniky Falck JUH v Trenčíne MUDr. Tibor Guštafík.

Novinky v chystanej legislatíve

Ďalšia novinka, ktorá by mala začať platiť po schválení novely zákona o zdravotnej starostlivosti v parlamente, sa týka stomatológov. Mali by v rámci preventívnych prehliadok prehmatať svojim pacientom aj uzliny. Deti a dorast budú mať podľa návrhu nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom. V niektorých ambulanciách si pacienti môžu vyskladať ďalšie vyšetrenia, nad rámec zákonnej prehliadky, napríklad sono orgánov.

Čo sa týka preventívok u ostatných špecialistov, aj napriek osvete a otvoreniu diskusie na tému rakoviny krčka maternice navštívila svojho gynekológa vlani len približne tretina žien. Najhoršie sme na tom s preventívnymi prehliadkami u urológa.

Naopak, najzodpovednejšie pristupujeme k prevencii v prípade detí. Až okolo 60 % detí do 18 rokov navštívilo svojho praktického lekára. Prečo je tomu tak?

Väčšina ľudí sa sťažuje na to, že nemajú na to čas. Ide však len o 3-4 vyšetrenia u odborníkov, ktoré môžu odhaliť začiatok vážneho ochorenia. Mnohí si nájdu čas na dlhší obed s kolegami, či priateľmi alebo si odskočia niečo vybaviť. Tak isto by si mali naplánovať návštevu svojho lekára a proste si túto svoju povinnosť odškrtnúť ako niečo, čo urobili iba pre seba,“ hovor Tibor Guštafík.

Zo zákona má každý občan právo na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára pre deti a dorast, resp. všeobecného lekára pre dospelých, stomatológa, gynekológa, urológa a gastroenterológa. „Preventívne prehliadky v priebehu jedného dňa poskytnú pacientovi detailný obraz o zdravotnom stave. Sú zamerané na viaceré orgánové systémy ľudského tela súčasne,“ dodáva odborník.

Netreba si však mýliť preventívnu lekársku prehliadku zo zdravotného poistenie a vo vzťahu k práci. Ak ste absolvovali prehliadku na základe požiadavky zamestnávateľa, neznamená to, že už nemáte nárok na prehliadku zdravotného stavu u svojho lekára.

Ako sa na preventívnu prehliadku pripraviť?

Nijako špeciálne, len večer pred vyšetrením sa odporúča dať si len ľahkú večeru. Ráno je potrebné prísť na vyšetrenie nalačno, avservisšak treba sa poriadne napiť vody pred odberom krvi.

Preventívky nie sú povinnosťou, ale právom každého pacienta a je v jeho rukách, aby toto právo využil a dozvedel sa tak včas pravdu o svojom zdravotnom stave. Treba si uvedomiť, že každoročne pribúdajú tisícky pacientov s problémami srdca, ciev, vysokého krvného tlaku, vysokej hladiny cholesterolu, cukru a mnohými ďalšími ochoreniami, ktorým mohli predísť včasnou diagnostikou už v rámci preventívnej prehliadky. Preto odkazujem: nezaraďte sa medzi nich,“ hovorí Tibor Guštafík.

Zo skúseností lekára sa dá povedať, že muži často prídu na lekárske ošetrenie až po výzvach svojich partneriek. „Preto by som chcel apelovať na ženy, aby to robili aj naďalej a starali sa nielen o svoje zdravie, ale aj zdravie celej rodiny,“ uzatvára odborník.

Na aké preventívne prehliadky máte nárok:

Všeobecný lekár:

raz za dva roky, ľudia od 15 rokov, raz ročne darcovia krvi a zdravotne postihnutí

Gynekológ:

raz ročne ženy nad 18 rokov (alebo od prvého tehotenstva), raz mesačne tehotné

raz za dva roky – ultrasonografické vyšetrenie prsníkov, raz za dva roky – mamografické vyšetrenie, od 40 rokov

Urológ:

raz za tri roky, muži od 50 rokov 

Zubár: 

raz za polrok, do 18 rokov, raz ročne, nad 18 rokov, dvakrát v tehotenstve, raz na začiatku a raz pred koncom tehotenstva

  

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:52