StoryEditor

Zdedili ste les po predkoch a chcete ho predať? Tu je návod ako na to

21.08.2017, 17:18
Autor:
tur, runtur, run
Keď chcete podiel previesť na tretiu osobu, treba ho najprv ponúknuť členom lesného pozemkového spoločenstva. Experti vám poradia ako to urobiť. Čítajte v utorok v Hospodárskych novinách.

Ako previesť les na blízku osobu a ako na členov pozemkového spoločenstva. Kedy do procesu vstupuje štát. Kde sa dá overiť, či vlastníte po predkoch parcelu, a čo treba dodržať pri starostlivosti o lesný pozemok.

V odpovediach na tieto a ďalšie otázky vám všetko povedia advokáti a ďalší odborníci. Prečítajte si ich v utorokovej prílohe HN Poradca. 

--------------------------------------------

Ak máte les a chcete ho predať, v prvom rade si zistite, či lesný pozemok je súčasťou spoločnej nehnuteľnosti pozemkového spoločenstva. Uvedené vyplýva priamo z výpisu z listu vlastníctva alebo si to môžete overiť aj na katastri. Spoločná nehnuteľnosť je jedna nehnuteľná vec, ktorá pozostáva z viacerých samostatných pozemkov a nie je deliteľná. Ak je pozemok súčasťou takejto spoločnej nehnuteľnosti, nie je možné previesť ho ako samostatný predmet kúpnej zmluvy.
Zákon na jeho prevod kladie osobitné nároky, ktoré je potrebné dodržať. Na prevod tohto podielu súhlas ostatných členov spoločenstva nepotrebujete.

Ale pozor. Je rozdiel medzi prevodom podielu na blízku osobu, prípadne iného člena pozemkového spoločenstva a prevodom takéhoto podielu na tretiu osobu, teda človeka, ktorý nie je členom tohto spoločenstva.
Samotné pozemkové spoločenstvo váš podiel kúpiť nesmie. Na blízku osobu alebo iného člena spoločenstva môžete podiel previesť „priamo“ bez toho, aby ste oslovovali ostatných členov spoločenstva, či majú záujem o kúpu vášho podielu. 

Nezabudnite ani na toto. Keď sa rozhodnete podiel previesť na tretiu osobu, teda takú, ktorá nie je členom lesného spoločenstva, musíte ho najprv ponúknuť ostatným členom, a to prostredníctvom výboru vášho spoločenstva. Vy ako majiteľ podielu nemusíte oslovovať každého spoločníka osobitne.
Po tom, ako v prípade prevodu podielu na tretiu osobu ostatní členovia spoločenstva neprejavia záujem o váš podiel, môžete ho previesť na tretiu osobu. Upozorňujeme, že pred prevodom je potrebné skontrolovať osobitosti aj konkrétnu zmluvu o pozemkovom spoločenstve. 

Ďalšie odpovede na aktuálne otázky si prečítajte v prílohe Hospodárskych novín Poradca v utorok 22. augusta. 

01 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 02 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 03 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu 04 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme? 05 - Modified: 2024-03-27 12:45:00 - Feat.: - Title: Modernizovaná Škoda Octavia je už na Slovensku. Cenovkou mnohých určite poteší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 12:37