StoryEditor

Návrh na 13. a 14. plat zďaleka nie je všetko. SNS chce aj nový príspevok pre dôchodcov

22.08.2017, 21:27
Autor:
(tur)(tur)
Keďže vychádzame z tvrdenia, že krajine sa darí, tak je teraz namieste požadovať vianočné a veľkonočné príspevky pre dôchodcov – oznámila najnovšie SNS.

SNS a Smer-SD sa predbiehajú, kto z nich je voči občanom sociálnejší. Po návrhu šéfa SNS Andreja Danka aby firmy vyplácali aj 13. či 14 plat, národniari potvrdili, že chcú aj ďalšie zmeny. Tentoraz by mali potešiť  dôchodcov. Na Slovensku je ich zhruba 1,4 milióna.

SNS považuje „za samozrejmosť,“ aby penzisti dostávali okrem vianočného príspevku aj ďalší – veľkonočný.príspevok. „Keďže vychádzame z tvrdenia, že krajine sa darí, tak je teraz namieste požadovať vianočné a veľkonočné príspevky pre dôchodcov. Mali by byť samozrejmosťou,“ uviedla SNS v maili, ktorý nám zaslala riaditeľka kancelárie predsedu strany Zuzana Škopcová.

SNS tak odpovedala na otázku, či prípadným vyplácaním 13. platu, s ktorým podľa medializovaných informácií súhlasí už aj Smer-SD, sa nevytvoria dve kategórie občanov. Jedna - zamestnanci, ktorým firmy dajú ďalšiu mzdu, prípadne aj dve a dôchodcovia, ktorí nedostanú nič.
„Slovenská národná strana nemá v úmysle kategorizovať občanov Slovenskej republiky. Systémové ekonomické ale aj sociálne reformy, ktoré SNS zavádza alebo sa ich pokúša presadiť do praxe, slúžia na zlepšenie kvality života ľudí žijúcich na Slovensku,“ napísali národniari v maili.  

Okrem 13. platu a nového veľkonočného príspevku chce SNS presadiť aj „motivačný príspevok na založenie rodiny, pomoc a podporu matkám aj prostredníctvom tvrdej kontroly výživného, tehotným a matkám v núdzi, ako aj voľné vstupy pre rodiny do múzeí a galérii alebo do divadiel pre deti počas voľných dní“.
 
Podľa SNS má 13. a 14. plat pre zamestnancov aj podporu podnikateľov, ktorých zastupujú Slovenský živnostenský zväz, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení a Republiková únia zamestnávateľov. Minulý týždeň s ich predstaviteľmi rokoval šéf SNS Andrej Danko. 

Prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik však hovorí, že k definitívnym záverom nedošlo. Podnikatelia takúto možnosť zatiaľ len pripustili za predpokladu, že náklady na mzdy štát firmám primerane kompenzuje. „Zhoda všetkých troch podnikateľských organizácií je v tom, že ak by firmy za vyplatenie 13. a 14. platu dostali kompenzácie vo forme daní a odvodov, dalo by sa o tom diskutovať,“ dodal Čižmárik.

„Je tu koncept 13. platov. Sme pripravení prísť za stôl a rokovať. Čakám, že sa stretneme tri vládne strany a povieme si, kto by čo chcel predstaviť," vyhlásil Robert Fico.
Minister financií Peter Kažimír doplnil, že návrhy na 13. a 14. plat sa spracovávajú v analytickej podobe na ministerstve, líderkou kolektívu je štátna tajomníčka a nominantka SNS Dana Meager

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:55