StoryEditor

Ako darovať dve percentá dane

11.04.2007, 00:00

"V súčasnosti mohla právnická osoba poukázať peniaze viacerým subjektom, celkovo do výšky dvoch percent zo zaplatenej dane. Jednému subjektu však musí poukázať fyzická osoba minimálne sto a právnická 250 korún," informuje Jana Ivančíková z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Napríklad fyzická osoba, ktorá má mesačný príjem nižší príjem ako 9 761 korún, dve percentá už nemôže darovať. Jej ročná daň je pritom nižšia ako 5-tisíc korún (2 % z 5-tisíc je 100 korún). Tiež nemôže právnická osoba poukázať dve percentá dvom organizáciám, ak priznala daň nižšiu ako 25-tisíc korún.
Fyzické osoby
Ak je daňovníkom fyzická osoba, ktorá sama podávala daňové priznanie za rok 2006, mohla časť z dane darovať priamo v daňovom priznaní (v type A v oddiele VIII. a type B v oddiele XII.) do 2. apríla. Fyzická osoba môže poukázať podiel z dane len jednému subjektu. Zamestnanec, ktorému zamestnávateľ robil ročné zúčtovanie dane za rok 2006, môže časť dane darovať do 30. apríla, ak daňovému úradu podľa svojho trvalého pobytu pošle vyhlásenie. "Ak si daňovník uplatňuje nárok na daňový bonus, tak za zaplatenú daň sa považuje daň znížená o bonus. K vyhláseniu musí priložiť potvrdenie od zamestnávateľa o zrazení dane alebo informáciu o tom, že daňovník vyrovná nedoplatok z ročného zúčtovania v lehote na podanie vyhlásenia (do 30. apríla)," upozorňuje Sylvia Kastlerová z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Fyzická osoba môže poukázať dve percentá zo zaplatenej dane v prospech jedného prijímateľa, po zaokrúhlení na celé koruny nadol, najmenej však sto korún.
Právnické osoby
Právnická osoba mohla poskytnúť mimovládnym organizáciám dve percentá priamo v daňovom priznaní (IV. časť priznania) do 2. apríla. Mohla určiť jedného alebo viacerých prijímateľov s uvedením príslušných súm (každému prijímateľovi však najmenej 250 korún).
Neplatiči nemôžu rozhodovať o dani
Daňovník, ktorý chce rozhodovať o dvoch percentách svojej dane, nemôže mať nedoplatok na dani. Ďalšou podmienkou je, že musel zaplatiť daň do 2. apríla. "Tí, čo majú povolený odklad platenia dane alebo povolenie platenia dane v splátkach, nemôžu dve percentá dane poukazovať organizáciám," dodáva Kastlerová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:00