StoryEditor

Regionálne burzy sa pretekajú v raste

27.07.2006, 00:00

Priemerných päť percent si za týždeň mohol zarobiť každý, kto investoval svoje peniaze na burzách v strednej Európe. Praha, Varšava, Budapešť, všetky tieto trhy už od začiatku minulého týždňa (s výnimkou piatka) sa posilňujú. V utorok sa pražská burza rastom o 1,23 percenta vrátila po viac ako dvoch mesiacoch nad 1 400 bodov. Darilo sa i okolitým burzám, Budapešť sa posilnila o 1,27 percenta, Varšava o 0,78 percenta.

Pražský rast ťahá ČEZ
Aj včera sa otvárala Pražská burza smerom nahor a predlžuje rastový trend, ktorý je na trhu zavedený tento týždeň. Index PX sa ráno nachádzal na 1 413 bodoch (+0,8 %). Celoštátny producent elektrickej energie, ČEZ, patril v posledných dňoch k hlavným ťahúňom burzy. Prevaha nákupných pokynov posúvala ČEZ včera nad 800 Kč (+1 %). "Táto méta bola iba psychologickou bariérou, nie technickou. Úmorné horúčavy pomáhajú kupcom strácať zábrany. Začína sa hovoriť o zvyšovaní cieľových cien na základe rastu cien elektriny," komentoval situáciu Pavel Hadroušek, maklér spoločnosti Fio.
Poľská burza rástla v utorok dopoludnia dokonca o viac než percento, popoludní bol trh zbrzdený vyhlásením prezidenta Lecha Kaczyńského, že štát by mal posilniť svoju úlohu v energetických a iných strategických firmách odkúpením podielov od ostatných akcionárov. Včera poľský trh stagnoval.

Do konca roku návrat k zisku
Český trh teda Poliakov tromfol a vďaka týždennému rastu stráca oproti začiatku tohto roka už "iba" 5,6 percenta. Ešte pred mesiacom to po mohutnom prepade bolo 20 percent. Nádej, že burza bude na konci roka v kladných číslach, sa zo dňa na deň zvyšuje.
Experti pritom nevylučujú, že v decembri bude pražský trh naozaj silnejší o desať až pätnásť percent, ako pôvodne predpovedali. Ešte nedávno to viacerým pripadalo nereálne. "Nemožné to nie je. Prepad bol síce silnejší, než sa očakávalo, ale ak neprídu nečakané negatívne správy o zostrení svetovej politickej situácie, burza o 10 percent pokojne poskočí," povedal Roman Koděra, hlavný maklér Patria Direct.
"To, že trhy zmýšľajú podobne, by vysvetľovalo, prečo investori stále nakupujú, aj keď sa niektoré tituly už nepohybujú na takých výhodných cenách ako pred mesiacom," dodal. S tým súhlasí i Lubomír Vystavěl z pražskej ING. Podľa neho sú ešte stále niektoré pražské tituly podhodnotené. Napríklad pre akcie CME, ktoré v utorok vzrástli o 0,4 percenta na 1 256 korún, odhaduje cieľovú cenu na 75 dolárov, to znamená o štyri stovky viac než je ich terajšia hodnota. Podobne kladne hodnotí i vyhliadky energetického koncernu ČEZ.

Čaká sa na pozitívne výsledky firiem
V utorok sa najlepšie darilo akciám Erste Bank, ktorá v pondelok oznámi hospodárske výsledky za druhý štvrťrok. Pozitívne očakávania vytlačili rakúsku banku hore o 2,03 percenta na 1 257 korún.
Práve výsledky firiem budú teraz ovplyvňovať investorov najviac. Výsledková sezóna sa ešte len začína. V českých podnikoch sa očakáva oproti minulému roku všeobecné zlepšenie. Prvá domáca firma, ktorá výsledky už zverejnila, Telefónica 02, trend potvrdila. V utorok si polepšila o percento na 484,4 Kč.
Rozhodovať o ďalšom vývoji na trhu však budú aj naďalej i ceny ropy, politická situácia a menové rozhodnutie centrálnych bánk. Vystavěl varuje: "Je pravdepodobné, že nejaký ďalší pokles sa v tomto roku ešte raz na burzu dostaví."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:54