StoryEditor

Neplatia vám faktúry a trápia vás dlhy? Možnosti, ako to riešiť existujú

30.09.2017, 00:21
Autor:
(zk)(zk)
Každá štvrtá faktúra na Slovensku nie je zaplatená načas a štyri percentá faktúr nie sú uhradené vôbec. Ako si s tým poradiť?

Miera platobnej disciplíny slovenských firiem je dlhodobo nízka. To výrazne ohrozuje cash flow na strane ich dodávateľov. Ak sa k tomu pridruží aj krach významného klienta, ktorý faktúry neuhradí vôbec, môže sa dodávateľská spoločnosť dostať až do existenčných problémov. Rozmáha sa tak druhotná platobná neschopnosť, kedy firmy neplatia svojim dodávateľom, pretože samé čakajú na to, kedy budú uhradené ich faktúry,“ upozorňuje Vladimír Potúček z PB Finančné služby.

Takéto zaujímavé fakty vyplývajú zo štúdie spoločnosti EOS Group, ktorá porovnávala platobnú disciplínu firiem zo 16 európskych krajín. Navyše, podľa najnovšieho rebríčka spoločnosti Coface, vlani sa stalo insolventnými 345 slovenských firiem. Ich dodávatelia teda musia počítať s tým, že ich faktúry nebudú nikdy preplatené.

Kontokorent nemusí byť najlepším riešením

Mnohé firmy sa snažia tento problém riešiť kontokorentným úverom. Ten im umožňuje prečerpanie podnikateľského účtu, vďaka ktorému dokážu uhrádzať svoje faktúry načas ešte pred tým, než im ich odberateľ zaplatí. „Čerpanie kontokorentu však znamená, že dodávateľ v plnej miere úveruje svojho klienta. A nielen to. Znáša aj riziko, že mu faktúra nebude včas, alebo nikdy uhradená,“ vysvetľuje Potúček.

Lepším riešením než kontokorent preto môže byť tzv. bezregresný faktoring. Ponúka totiž nielen prefinancovanie vystavených faktúr, ktoré sú ešte v lehote splatnosti, ale aj poistenie a správu pohľadávok. Odpadá teda riziko, že firma nedostane za dodaný tovar alebo služby zaplatené.

Celý proces spočíva v tom, že spoločnosť odpredá svoje faktúry vystavené na daného odberateľa banke. Tá mu väčšinou uhradí 90 % ich hodnoty do jedného dňa od ich prijatia. Zostávajúcich 10 percent uhradí banka dodávateľovi hneď potom, ako bola jeho faktúra zaplatená.

Firma tak bude mať 90 % svojich peňazí na účte takmer okamžite. Nemusí čakať na to, kedy bude faktúra skutočne preplatená. Keď k úhrade faktúry dôjde, dostane na účet aj zvyšných 10 %. Nemusí sa teda obávať, že o svoje peniaze príde,“ približuje Potúček.

Dlžné peniaze vymáha aj banka

Môže sa však stať i to, že odberateľ faktúru neuhradí vôbec. V takomto prípade bude od neho dlžnú sumu vymáhať banka. Firma, ktorá faktoring využíva, je teda krytá vďaka poisteniu pohľadávok. Za svoje služby alebo tovar teda dostane zaplatené a starosti s vymáhaním pohľadávky prechádzajú na banku.

„Práve to je hlavnou výhodou faktoringu v porovnaní s kontokorentným úverom,“ hovorí Potúček. Väčšina firiem, ktoré faktoring využívajú, preto na poistenie pohľadávok nezabúda. „Firmy si dnes uvedomujú, že vďaka poistke sa k svojim peniazom dostanú. A nemusia sa obávať, že sa stanú obeťou druhotnej platobnej neschopnosti. Vyhnú sa tomu, že prídu o peniaze a poškodia si meno. A to len kvôli tomu, že im niekto nezaplatil načas,“ vysvetľuje Potúček

Dlhujeme viac ako Poliaci i Maďari

Zaujímavé je pozrieť sa aj na dlhy bežných domácností. Každý Slovák dlží v priemere 6 160 eur, čo je o polovicu viac ako dlh Poliaka a dokonca dvakrát viac ako dlží obyvateľ Maďarska. Priemerný dlh Východoeurópana je pritom len 3360 eur.

Po výrazne menšom Estónsku tak dlhy Slovákov patria medzi najvyššie z krajín strednej a východnej Európy a tretí rok po sebe rástli dvojciferným číslom, až o 10,8 %. Podľa štúdie bohatstva národov s názvom Global Wealth Report skupiny Allianz,sa za posledných desať rokov dlhy Slovákov strojnásobili, hoci náš finančný majetok stúpol za poslednú dekádu len dvojnásobne.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:30