sťahovať sa, bývanieReuters
StoryEditor

Byt ako dar? Úrady od vás zinkasujú desiatky a notár stovky eur

01.10.2017, 18:00
Autor:
runrun
Prijať taký dar ako byt je jedna vec, no prehnať celý proces cez úrady je vec druhá. Ako zúradovať dar vrátane vzoru darovacej zmluvy, si pozrite v pondelkových HN.

Predstavte si situáciu, že matka chce previesť byt na dcéru, ktorá ju má doopatrovať. Viete, ako to urobiť? Viete, aké sú poplatky za taký obyčajný úkon, ako je darovanie? Notári tvrdia, že nejde o jednoduchú situáciu, hoci sa na prvý pohľad takou zdá. Matka totiž chce v pokoji dožiť vo svojom byte, ktorý však už nebude jej. Taktiež sa vynára otázka, čo s tým, ak by mala matka viac detí, no byt chce dať len jednému z nich. A viete vôbec, ako sa spíše darovacia zmluva?

Ak sa s takýmto úkonom obrátite na notára, je nevyhnutné poskytnúť mu všetky údaje o byte, na základe ktorých si vyžiada výpis z listu vlastníctva a pomôže pri koncipovaní darovacej zmluvy. Veľmi osožná je aj zmluva, ktorou sa kedysi v minulosti previedol daný byt, ktorý sa má v súčasnosti darovať. Potom necháte notárovi kópie alebo odpisy z občianskych preukazov (obdarovaná osoba aj darca), na základe ktorých profesionálne pripraví zmluvu a vysvetlí všetky detaily.
Súvisiace poplatky sa odvíjajú od hodnoty bytu. Napríklad pri byte v cene 20-tisíc eur by darovacia zmluva vyšla zhruba na poplatok 160 eur pre notára. Alebo napríklad pri hodnote bytu 80-tisíc eur vyjde zmluva na 370 eur. Za vklad do katastra nehnuteľností zaplatíte zase štátu v prípade štandardnej rýchlosti 33 eur a 118 eur vás vyjde urýchlený vklad. ​
Notár vás upozorní aj na špecifiká. Ak sa daruje nehnuteľnosť, v ktorej naďalej žije niektorý z rodičov či obaja, odporučí vám zriadiť vecné bremeno – právo na doživotné bývanie alebo užívanie takejto nehnuteľnosti z ich strany. Odborník vám vysvetlí aj dôsledky darovania. Napríklad v prípade viacerých súrodencov ten, ktorý dostane do daru trebárs byt za rodičovho života, bude z jeho ďalšieho majetku dediť o hodnotu tohto bytu mene.

Všetky súvislosti okolo darovania a darovacej zmluvy sa dozviete v pondelkovej prílohe HN Expert.

01 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 02 - Modified: 2024-01-27 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovanie má aj svoje úskalia. Aké a čo je dôležité rozlišovať? 03 - Modified: 2024-01-25 18:05:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea pred voľbami rieši škandál prvej dámy, nechala si darovať drahú kabelku. Porušila zákon 04 - Modified: 2023-11-23 10:30:00 - Feat.: - Title: Američan žil v mobilnom dome bez televízora či počítača. Po smrti vyšlo najavo, že bol milionár a všetky peniaze odkázal mestu 05 - Modified: 2023-10-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Darovať môžete nehnuteľnosť aj firmu. Aké poplatky budete platiť?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. apríl 2024 08:46