StoryEditor

Stupavské zelé sa rozbehlo do sveta

01.10.2017, 18:48
Autor:
red, runred, run
Prvé Stupavské zelé nesúce značku Chránené označenie pôvodu vyrobili v týchto dňoch v Stupave. Bolo to pri príležitosti osláv Dní zelá, ktoré sú typické pre toto mestečko.

Stupavské zelé pochádza z "dielne" Mástkeho potravinového spolku v Stupave. Pri premiére jeho vyrobenia v týchto dňoch pod novým logom bola prítomná aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Chránené označenie, ktoré udeľuje Európska komisia, znamená, že kvalita a vlastnosti potraviny sú výlučne viazané na osobitý zemepisný región a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti. Po Žitavskej paprike ide len o druhú potravinu v tejto kategórii zo Slovenska.

Gastronomická špecialita

„Spotrebitelia majú čoraz viac záujem o kvalitné, čerstvé a lokálne potraviny, ktoré prinášajú rôznorodosť chutí a nie uniformné potraviny s tisíckami nacestovaných kilometrov a množstvom konzervantov," uviedla ministerka pôdohospodárstva. Stupavské zelé je podľa nej kusom našej slovenskej histórie a týmto označením si získalo unikátnosť v celej únii. Jedinečnosť, gastronomických špecialít je to, čo priťahuje aj turistov. Za túto pridanú hodnotu a záruku kvality si môže výrobca žiadať aj cenu s vyššou pridanou hodnotou. Udržiavajme si preto naše jedinečné vidiecke tradície a jedálniček našich starých rodičov, uviedla Matečná.

Tradičný postup spracovania

Od získania označenia očakávajú členovia Mástskeho potravinového spolku aj nárast záujmu producentov o pestovanie kapusty a spracovanie Stupavského zelé v regióne. „Získanie Chráneného označenia pôvodu pre Stupavské zelé znamená pre zákazníkov garanciu, že tunajšia odroda kapusty bola spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkoľvek prísad, okrem soli a to všetko v Stupave. Ide o produkt, ktorý spotrebiteľ neochutná, či nekúpi nikde inde na svete. A to je pridaná hodnota najvyššej úrovne,“ vysvetlil Jozef Fabian, predseda spolku.

Suchá klíma

Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinito-piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť. Stupavské zelé, kyslá kapusta, je unikátna špecialita, na ktorej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty „krajová“ dopestované vo vymedzenom území a jedlá soľ.
Pestovanie kapusty na Slovensku za posledných 20 rokov klesá, v roku 1996 sa vypestovalo takmer
93 000 ton. Avšak čísla naznačujú odrazenie od dna. V roku 2016 dosiahla produkcia kapusty 16 800 ton, čo je medziročný nárast až o 70 percent. Produkcia kyslej kapusty zaznamenala úroveň 8 300 ton. Čísla za aktuálny rok bude mať rezort k dispozícií koncom tohto roku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:33