StoryEditor

Máte ťažkosti so zlatou žilou?

03.01.2005, 23:00

Až 65 percent ľudí v strednom veku trpí na zlatú žilu -- ochorenie v odborných kruhoch nazvané hemoroidy. A hoci choroba spôsobuje mnoho nepríjemných a často neriešiteľných problémov v práci, domácom prostredí, pri športe i oddychu, nebýva bežnou témou súkromných rozhovorov. Postihnutí o nej neradi hovoria, ba dokonca ochorenie neraz zamlčujú aj pred ošetrujúcim lekárom a háklivý zdravotný problém riešia sami. Pritom hemoroidov a bolestí, ktoré prinášajú, sa možno zbaviť jednoduchým spôsobom.
Čo spôsobuje toto nepríjemné ochorenie? "Hemoroidy, ľudovo nazvané zlatá žila, sú vlastne uzlíkovito rozšírené žily v oblasti konečníka a ritného otvoru. Patria medzi civilizačné choroby, pretože ich vznik podmieňuje zmena spôsobu života vo vyspelých civilizáciách. O čo ide? V podsliznicovej vrstve dolnej časti konečníka sa nachádzajú mohutné žilové pletence. Ich význam je obrovský -- sú zodpovedné za uzáver konečníka a s ich pomocou dokážeme bezpečne zadržať vetry i riedku stolicu. Ak sa za určitých chorobných stavov zväčšia, navrú, vakovito sa rozšíria, môžu sa infikovať, vytvoria sa krvné zrazeniny -- tromby, môže nastať krvácanie a to všetko je spojené s veľkou bolesťou, pocitom napätia, svrbenia a pálenia... "Nepríjemnosti spôsobuje tlak stolice na cievy. Až 90 percent ľudí príde k nám preto, že po stolici krvácajú. Krvácanie sa objaví nielen na toaletnom papieri, ale aj na stolici či spodnej bielizni," povedal MUDr. Rudolf Škubla z chirurgickej kliniky ružinovskej nemocnice a skúsený proktochirurg I. laserového dermato-kozmetického centra v Bratislave. Pripomenul, že hemoroidy sa môžu vytvoriť vnútri (ležia pod sliznicou konečníka), vonku (vidieť ich ako uzly okolo ritného otvoru) i kombinovane.
Ide o pomerne časté a nepríjemné ochorenie, ktoré postihuje 60 -- 65 percent mužov a žien v strednom veku. Aj keď ich pôvod nie je celkom objasnený, potvrdilo sa, že na ich vytvorení sa podieľa niekoľko faktorov. Medzi najčastejšie príčiny patrí vrodená dispozícia, sedavé zamestnanie, opakované tehotenstvo, zápcha, tučnota, nádory v panve, zlá životospráva i zväčšenie sliznicových žliaz v oblasti konečníka. "V Anglicku hemoroidom hovoria aj džipová choroba, iste preto, že často postihuje tých, ktorí dlho sedia za volantom. Vysoké percento pacientov s hemoroidmi má problémy aj so žilami dolných končatín i slabinovou prietržou."
Pri hemoroidoch pacienti udávajú krvácanie, nepríjemné pálivé bolesti a svrbenie v oblasti konečníka, často i nutkanie na stolicu. Priebeh ochorenia má rôzne štádiá. Prvé štádium je nekomplikované (vonkajšie hemoroidy nemusia robiť žiadne ťažkosti). Charakterizuje ho rozšírenie vnútorných hemoroidných uzlov, ktoré občas krvácajú. Druhé štádium sa prejavuje už silnejším krvácaním, ktoré sa po stolici spontánne upraví, tiež svrbením a pálením v oblasti konečníka. Tretie štádium je už komplikované a charakteristické vyklenutím vnútorných a vonkajších hemoroidov. Krvácanie je už menej časté, pripájajú sa však výlučky hlienu, špinenie spodnej bielizne a časté zápaly s opuchom. Štvrté štádium sa prejavuje ťažkými zápalovými procesmi s trvalým vyklenutím vnútorných hemoroidov a ich následným zaškrtením a odumretím. Sú to ťažko zvládnuteľné zápaly okolia konečníka i hemoroidu. Všetky komplikácie výrazne obťažujú pacienta a súčasne znižujú úspešnosť liečby, operačného zákroku i jeho hojenia. Hemoroidy je najvhodnejšie liečiť pri ich prvých prejavoch a nečakať, až sa objavia komplikácie.
Nepríjemné, ale bezpečné vyšetrenie
Podľa doktora Škublu, diagnózu určujú podľa údajov pacienta -- najmä o krvácaní, svrbení či bolesti v okolí konečníka, ale i pohľadom na jeho okolie, no predovšetkým vyšetrením prstom dovnútra konečníka. "Vyšetrenie nám napovie, kde sú hemoroidy uložené, koľko ich je, v akom rozsahu a podľa polohy vyšetrenia (gynekologickej alebo na kolenách a lakťoch) očíslujeme jednotlivé uzly v smere hodinového ciferníka. Najspoľahlivejším vyšetrením je však rektoskopia. Po jej zavedení do rektálneho otvoru opticky vyšetríme črevo až do hĺbky 20 cm. Je to bezpečné vyšetrenie, pri ktorom sa vieme stopercentne zorientovať a určiť spoľahlivý a najvýhodnejší postup liečenia.
Liečba
"Prvé a druhé štádium ochorenia hemoroidov neoperujeme. Úspešne ho vieme liečiť konzervatívnou cestou. Dôležité však je, aby pacient navštívil lekára hneď po prvých spontánnych príznakoch. Žiaľ, často sa stretávame s tým, že pacienti sa lekárovi len veľmi ťažko a neradi zdôverujú s týmto problémom. Ale hemoroidy sú predsa ochorenie ako každé iné. Keď sa nehanbia navštíviť zubára či internistu, nemali by sa ostýchať ani chirurga, veď už v začiatkoch môže výdatne pomôcť napríklad čapíkmi, masťami i skupinou liekov, ktoré zlepšujú tonus žilovej steny. Podcenenie ochorenia môže dospieť do tretieho a štvrtého štádia, ktoré sa dá riešiť už iba pomocou chirurgického skalpela," zdôraznil chirurg. Dodal, že mnohé chirurgické postupy i klasické operácie sú síce úspešné, majú však nevýhodu v tom, že ich robia v celkovej anestézii a pacientov musia hospitalizovať na niekoľko dní. Nevýhodou je aj relatívne vysoká bolestivosť a pomerne dlhé hojenie.
Zákrok na počkanie
Najmodernejším postupom pri propagovaní jednodňovej chirurgie je laserová liečba, ktorá sa používa v mnohých oblastiach medicíny, dokonca v laserovej chirurgii pri liečbe hemoroidov. Chirurgickým laserom operujú hemoroidy iba v dvoch centrách na Slovensku -- v Bratislave a v Košiciach. "Výhodou lasera je tenký a presný rez, ktorý termicky nepoškodí okolité tkanivo. Laserová technika je omnoho šetrnejšia ako klasický skalpel, navyše minimalizuje všetky riziká, ktoré prináša normálny chirurgický zákrok. Zákrok je nebolestivý, trvá približne jednu hodinu a robíme ho ambulantne. Predchádza mu rektoskopické vyšetrenie. Miesto po šetrnom odstránení hemoroidov upravíme šitím. Menšie defekty nešijeme, ale sliznicu iba termicky scelíme. Pacient hodinu po operácii môže ísť domov, nie však sám, ale v sprievode blízkej osoby v osobnom motorovom vozidle, nie hromadnou dopravou. Ďalších 24 hodín zostáva v telefonickom kontakte so skúseným proktochirurgom. Prvá kontrola je na druhý deň. Ďalšie dve sú v týždenných intervaloch. Po 14 dňoch je 97 percent pacientov úplne vyliečených. Zvyšok postúpi ešte "dorábku" kvôli veľkému rozsahu hemoroidov." hovorí MUDr. Škubla. Zdôraznil, že výhodou laserovej chirurgie je aj to, že pacient pred výkonom nemusí absolvovať predoperačné vyšetrenie, musí však lekára upozorniť na svoje závažné ochorenia, napríklad na zlú zrážanlivosť krvi, anémiu, ťažkosti so srdcom či alergiu...
Neliečené hemoroidy
Hemoroidy nepriaznivo pôsobia na celý organizmus. Pri chronickom krvácaní pacient stráca veľa krvi, stáva sa anemický (málokrvný) a s tým súvisí jeho slabosť, malátnosť, časté bolesti hlavy, tráviace ťažkosti, nespavosť... Pri silných a neliečených zápaloch dochádza k zjazveniu konečníka, odumretiu (gangréne) uzlíkov, trombóze, ba až k takým komplikáciám, ktoré sa ťažko zvládajú a naprávajú. Podľa doktora Škublu každý pacient, ktorý už mal problémy s s hemoroidmi alebo bol na ne operovaný, by mal dodržiavať pitný režim a denne vypiť 3 litre tekutín. Ak je dostatočne zavodnený, jeho stolica je hladšia a nevyvoláva krvácanie.
Prevencia
Pre každý organizmus, okrem dostatočného prísunu tekutín, je dôležitá pravidelná životospráva, konzumácia balastných látok a celulózy, ktoré priaznivo pôsobia na črevný trakt. Vyhýbať sa treba údeninám, koreneným jedlám, tvrdému alkoholu. "Apelujem na celú populáciu, aby dbala predovšetkým na hygienu. Netreba sa hanbiť po každej stolici si umyť celé okolie ritného otvoru, pretože toaletný papier nedokáže stopercentne odstrániť zvyšky stolice, v ktorej je množstvo mikroorganizmov. Vo vyspelých krajinách dobre vedia, prečo v kúpeľni nesmie chýbať bidet. Sprcha odspodu dokáže udržať okolie konečníka v čistote. Navyše sedacie kúpele v odvare dubovej kôry (sťahuje zápal a bolesť) tiež pôsobia blahodarne."
Dobre vedieť
-- Lekára navštíviť už pri prvom krvácaní z konečníka
-- Dbať na hygienu, konečník umývať po každej stolici
-- Dbať na dostatočný pitný režim
-- Vyhýbať sa údeninám, koreneným jedlám a tvrdému alkoholu
-- Konzumovať balastné látky

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:15