StoryEditor

Nový fond zameraný na psychológiu investora

11.02.2003, 23:00

J.P. Morgan Chase & Co. zvažuje vytvorenie investičného fondu, ktorý by mal vyskúšať čoraz populárnejší koncept financovania prostredníctvom správania. Manažéri fondu, ktorí vyberajú akcie na základe konceptu správania veria, že pohyby na akciovom trhu sú úzko späté so psychológiou investorov, ktorí reagujú iracionálne, ale určitým spôsobom. Títo manažéri dúfajú, že fluktuácia akciových trhov v budúcnosti sa môže čiastočne predpovedať na základe analýzy správania investorov.
J.P. Morgan by bol takto prvou veľkou firmou, ktorá by spustila podobný fond. Je známe, že mnoho investičných manažérov používa princípy financovania na základe správania, a to hlavne manažéri orientovaní na hodnotu investora. Ako uviedla agentúra AP, existuje však niekoľko fondov, ktoré operujú výhradne na základe tejto myšlienky. Manažéri týchto fondov sú však väčšinou akademickí pracovníci. Ľudia, ktorí dlho pracujú v praxi a sú zástancami tejto koncepcie, však upozorňujú, že princíp správania je ľahší v teoretickej rovine ako v praktickej. Zároveň investori, ktorí majú záujem o podobné fondy a chcú zistiť ich výkonnosť, často nenájdu žiadne informácie.
Príkladom ako funguje princíp správania je, že zástanca princípu sa pokúša predať akcie len vtedy, ak je na vrchole svojej popularity. Avšak za predpokladu, že ostatní investori nakupujú vždy len akcie s najvyššou výkonnosťou, a tým umelo zvyšujú ich cenu. "Krach Wall Streetu v roku 1929 a internetová bublina sú príkladmi spôsobu, ako sa rozhodujú ľudia pod stresom a tlakom," hovorí Andrew Spencer, hlavný investičný manažér divízie J.P. Morgan Fleming, ktorá zastrešuje všetky investičné fondy firmy.
David Dreman, manažér fondu a šéf firmy Dreman Value Management, bol dlho zástancom teórií správania a spolieha sa na niektoré princípy týchto teórií pri výbere akcií. No aj napriek silnej podpore konceptu sa D. Dreman pousmieva nad myšlienkou stratégie takéhoto fondu. "Problém je ten, že sa ťažko uplatňuje," hovorí D. Dreman. Nie je to len o tom, že koncept správania je veľmi komplexný a záhadný. Môže byť taký jednoduchý ako výber akcií s nízkom pomerom ceny k výnosom. Myšlienkou je, že investori často ignorujú lacné akcie aj napriek tomu, že sú zrelé na obrat. Jednoducho sa vrhajú po akciách, ktoré môžu začať vykazovať stagnáciu. Je to jednoduchý koncept, ktorý sa však ťažko uplatňuje. D. Dreman poukazuje na fond Scudder Dreman High Return Equity, ktorý v roku 1999 zaznamenal pokles len 13 %, a to preto, že stratégie výberu lacných akcií ho uchránila pred bublinou. V tomto čase bolo ťažké neopustiť teóriu a investovať do najdrahších akcií, čo je presne to, čo manažér využívajúci koncept správania očakáva od iracionálneho investora.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:30