StoryEditor

Dlhy sa dedia s majetkom zosnulého

08.11.2017, 23:00
Hypotéky, nesplatené pôžičky či faktúry. To všetko sa stáva v prípade smrti dlžníka súčasťou dedičstva. Kedy sa oplatí dediť a kedy nie, vysvetľujú experti z praxe.

Odpovedá notár Peter Danczi


1. Otec má viac úverov
Ako by mal postupovať syn, keď vie, že otec má viacero úverov a je podozrenie, že jeho dlhy sú vyššie ako hodnota domu? Dom by mohol zdediť ako jediný dedič. Je lepšie dedičstvo odmietnuť?
V rámci dedičského konania sa veľmi často začnú prihlasovať veritelia, ešte kým je spis na súde. Notár obvykle dostane spis až mesiac alebo dva po smrti poručiteľa a už tam vidí niektorých prihlásených veriteľov. Následne si zisťuje v rámci predbežného zisťovania od osoby, ktorá sa postarala o pohreb, aj majetok a dlhy poručiteľa. Až keď má toto všetko pozbierané, predvolá dedičov a poučuje ich o ich dedičskom práve a o možnosti dedičstvo odmietnuť. V tomto okamihu si dedič môže vypýtať mesačnú lehotu na rozmyslenie a zvážiť, ako bude ďalej postupovať. Ak dedičstvo nadobudne, bude musieť uhradiť aj dlhy. Ak dedičstvo odmietne, tak dlhy uhradiť nebude musieť, ale nezíska ani nič z majetku, keďže sa dedičstvo nedá odmietnuť sčasti alebo s podmienkou. Ak je však dedičstvo predlžené (hodnota majetku je nižšia ako hodnota dlhov), notár nariadi jeho likvidáciu, majetok rozpredá a následne výťažok rozdelí medzi veriteľov.

2. Záložné práva na dom
Pre otcove dlhy na rodinnom dome máme záložné práva od niekoľkých exekútorov. Otec a mama sú rozvedení, pričom dom majú vo vlastníctve spolu v pomere 1/1. Čo by bolo najvhodnejším riešením, aby sme dlh nezdedili a aby dom ostal naším, matky a sestier, majetkom? Ak by otec zmluvou daroval dom mne, ťarchy by ostali na majetku? Ak vyplatíme otcove dlhy, iba s jeho súhlasom je možné odstrániť jeho meno z listu vlastníctva?
Ak má niekto dlhy vymáhané exekútormi, takému dlžníkovi exekútor zakazuje nakladať s majetkom, nemôže ho na vás prepísať. Môžete sa dohodnúť s otcom, že vyplatíte dlhy a následne dom kúpite, avšak, samozrejme, s tým musí otec súhlasiť. Ak neuplynuli tri roky od právoplatnosti rozsudku o rozvode, dom stále patrí obom bývalým manželom a musí s prepisom súhlasiť aj druhý spoluvlastník – jeho bývalá manželka. Ak už tri roky uplynuli, tak má otec podiel 1/2 k celku na dome, vtedy súhlas bývalej manželky nepotrebujete.

3. Osobný bankrot
Mama ručila sestre pri pôžičke a založila do zábezpeky rodinný dom. Keďže sestra prestala platiť, bola na dom uvalená exekúcia z banky. Banka ho ponúkla do dražby a nik nemal záujem. Medzičasom však sestra vyhlásila osobný bankrot. Ak jej budú časom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 02 - Modified: 2024-02-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Zadĺžené Zlaté Moravce lákajú na jarmok vystúpením Dary Rolins. Peniaze mohli použiť inde, sťažujú sa obyvatelia 03 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 04 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 09:34