StoryEditor

So susedom sa snažte najprv dohodnúť

Občas musia obe strany zľaviť zo svojich nárokov a prijať kompromis.

Vysnívané bývanie v bytovom či rodinnom dome vám môžu znepríjemniť spory so susedom. Tie vznikajú medzi obyvateľmi rodinných domov aj medzi susedmi v bytovkách. Podľa Občianskeho zákonníka však všetci vlastníci majú rovnaké práva a povinnosti, možné konflikty preto treba vedieť riešiť s rozumom.

Rozdielnosť záujmov v domoch či bytoch
Susedské spory sú podľa advokáta Milana Ficeka veľmi rozmanité a v poslednom čase vidieť ich postupný nárast. Dôvodom je aj to, že ľudia sa väčšmi domáhajú svojich práv a upúšťajú od mlčanlivého tolerovania neprimeraného správania. „Iný druh obťažovania susedov je v bytovom dome, iný v domovej zástavbe. Najčastejším zdrojom konfliktov v bytových domoch sú najmä hlasná hudba, hádky, krik, vibrácie spôsobené vŕtaním, stavebné úpravy, zavýjanie psa, dupanie detí či rôzne druhy párty a večierkov,“ objasňuje. Ničím výnimočným nie je ani fajčenie na balkóne či zápach z vedľajšieho bytu. Ľuďom na vidieku zase prekáža obťažovanie hlasnou hudbou do úzadia a častejšie sa vyskytujú prípady hluku spôsobeného napríklad kosením pozemku, obťažovanie dymom, popolčekom, prevísaním konárov alebo prenikaním zvierat na cudzí pozemok.

Ako riešiť konflikt medzi susedmi
V prvom rade je podľa advokáta Róberta Bánosa dôležité, aby bol spor chápaný v čo najväčšej miere s nadhľadom a racionálne, aby nezvíťazila emotívna stránka veci. „Bez ohľadu na to, či ide o menšiu alebo väčšiu škodu, prípadne osobný problém, poškodený by mal mať snahu v prvom rade riešenie skúsiť formou dohody. Je chybou, ak sú mimosúdne dohody podceňované a poškodený má záujem vec najprv riešiť cestou polície, obce či súdu.“ Práve takýto postup neraz naštrbí vzťahy medzi susedmi často definitívne a potom už niet cesty späť. To, čo mohlo byť pomerne rýchlo vyriešené mimosúdnou dohodou, sa často končí na súde. Tam sa spor môže ťahať i roky a vo výsledku sa poškodený svojho práva i nemusí domôcť.

Pokuta za porušovanie predpisov
Myslíte si, že sa váš sused dopúšťa priestupku, ktorý nemožno tolerovať? V istých prípadoch môže byť dokonca sankcionovaný pokutou podľa zákona o priestupkoch. V praxi ide prevažne o priestupky proti občianskemu spolunažívaniu, kde je možné udeliť pokutu do 33 eur a môže ich prerokovať obec. „Pokiaľ ide o možnosť priameho odškodnenia, respektíve náhrady škody, poškodený má právo žiadať jej náhradu, či už vo forme finančnej kompenzácie alebo vrátením veci do pôvodného stavu na náklady škodcu, ak takéto riešenie situácia pripúšťa,“ radí advokát Róbert Bános. V prvom rade musí byť možné škodu presne vyčísliť a musí byť preukázané, že škoda vznikla zavinením suseda, či už priamym konaním alebo z nedbanlivosti. Ak nie je možné uzavrieť mimosúdnu dohodu, takýto spor môže pokojne skončiť i na súde, kde je však potrebné rátať aj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-06-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Brutálne popravil svojich susedov. Ich 18-ročný syn sa mal obnažovať pred jeho deťmi 04 - Modified: 2023-05-25 14:11:22 - Feat.: - Title: Kto stojí za masakrom drevín? V Karlovke úraduje stromový fantóm, mesto žiada o pomoc s identifikáciou 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 10:31