StoryEditor

Výsledky výskumu rodovej rovnosti

29.03.2007, 00:00

Až 65,5 percenta mužov a 63 percent žien si myslí, že zlepšiť postavenie žien v spoločnosti by mohlo vytvorenie podmienok na zlaďovanie práce a rodiny. Za druhé najdôležitejšie opatrenie v oblasti práce a rodiny považuje zhruba 60 percent mužov a 56 percent žien zvýšenie finančnej podpory rodiny zo strany štátu. Zvýšenie odmeňovania žien by podľa svojho vyjadrenia privítalo vyše 46 percent mužov a takmer 66 percent žien.
Vyplýva to z doteraz najväčšieho reprezentatívneho sociologického výskumu, ktorý v rámci projektu EQUAL Slovensko na ceste k rodovej rovnosti vlani realizoval Sociologický ústav SAV v spolupráci s Európskou rómskou pracovnou agentúrou.
Zaujímavé sú podľa Miloslava Bahnu zo sociologického ústavu rozdiely v odpovediach mužov a žien. Kým až 66 percent žien si myslí, že je potrebné "zvýšiť odmeňovanie žien", podobný názor má len 46 percent mužov. Podobne "nezvýhodňovať mužov pri prijímaní do zamestnania a prepúšťaní" považuje za potrebné 23,8 percenta žien, ale len 15,2 percenta mužov. Naopak, štúdium na technických odboroch odporúčajú ženám skôr muži (11,6 percenta ) než ženy (5,4 percenta), čo potvrdzuje zakorenenosť feminizácie niektorých odvetví a odborov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:52