StoryEditor

Druhý pilier stále znepokojujú prestupy

26.07.2006, 00:00

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) vítajú ubezpečenie ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej, že zníženie príspevkov do kapitalizačného dôchodkového piliera nebude súčasťou programového vyhlásenia vlády. "Vláda sa bude snažiť nájsť iné riešenia problému deficitu Sociálnej poisťovne (SP) a do oblasti príspevkov sporiteľov -- do ich výšky -- nebude zasahovať," uviedla na včerajšej tlačovej konferencii predsedníčka Asociácie DSS Zuzana Adamová.

Zachovať vyváženosť parametrov
Podobný názor má aj Jozef Paška z Allianz-Slovenská d.s.s., a. s. Podľa neho by parametre, ktoré boli nastavené, mali zostať v platnosti. Návrat a posilnenie prvého piliera považuje len za odsunutie generačného problému na neskôr. Podľa Pašku by totiž istým spôsobom došlo k poškodeniu generácie 20- a 30-ročných, ktorí nebudú mať možnosť dosiahnuť také príjmy v starobe, ako by ich dosiahli za predpokladu zachovania parametrov. "Sme presvedčení, že tá vyváženosť, ktorá tu je -- deväť percent do prvého a deväť percent do druhého piliera -- je spravodlivá, pretože sa očakáva od oboch týchto pilierov v budúcnosti rovnaký efekt a význam," uviedol Paška.

Opäť o poplatkoch za prestupy
Na spoločnom minulotýždňovom stretnutí asociácie s ministerkou otvorili zástupcovia DSS aj problém prestupov klientov do iných spoločností. Sociálna poisťovňa eviduje už viac ako 124-tisíc zmlúv o prestupe, čo je asi 12,4 % z tých sporiteľov, ktorých zmluvy boli zaregistrované v SP k 24. júlu. Zástupcovia DSS si myslia, že klienti nemajú relevantné dôvody meniť spoločnosti, preto chcú túto oblasť stabilizovať. "Podľa nášho názoru by najlepším stabilizačným prvkom pri prestupoch bolo zavedenie poplatku sporiteľom za prestup," uviedla Adamová. Ako uviedli zástupcovia ADSS, otázka zavedenia a výšky prestupov je opäť v štádiu rokovania s ministerstvom práce.

Druhý pilier sa zmenám nevyhne
Ministerka Tomanová už uviedla, že plánuje zmeny v oblasti dôchodkového sporenia. Jednou z nich by mala byť aj možnosť vystúpiť z druhého piliera. Adamová však vidí riziko v tom, že zatiaľ nie je jasné, akej skupiny by sa táto dobrovoľnosť výstupu týkala. Podľa predsedníčky ADSS, ak zákon nezadefinuje jednoznačne, kto môže zo systému vystúpiť, môže to ohroziť nielen stabilitu druhého, ale aj prvého piliera. "Štát totiž nebude schopný predpokladať, koľko dôchodcov bude mať v prvom a v druhom pilieri," dodala Adamová. Spoločnosti však nemajú nič proti vystúpeniu z druhého piliera v prípade tých sporiteľov, ktorí sa do systému dostali podvodným spôsobom alebo je pre nich nevýhodné v ňom sporiť.
Úvahy o zavedení dobrovoľného vstupu do sporivého dôchodkového piliera by podľa šéfky Asociácie DSS zvýšili náklady dôchodkových spoločností na reklamnú kampaň a na vyplácané provízie. "Dôchodkové spoločnosti by totiž museli prehodnotiť spôsob získavania sporiteľov," povedala Adamová.

Vo fondoch je už viac ako 18 miliárd
Dôchodkové správcovské spoločnosti spravovali k 21. júlu tohto roka majetok penzijných sporiteľov v objeme 18,11 mld. Sk. Hodnota majetku v dôchodkových fondoch šiestich DSS sa tak počas minulého týždňa zvýšila o 469,4 mil. Sk. V rastových fondoch bolo k minulému piatku takmer 11,83 mld. Sk, vo vyvážených fondoch 5,52 mld. Sk a v konzervatívnych fondoch 765,1 mil. Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 17:20