StoryEditor

Niektoré potraviny zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva

09.05.2003, 00:00

Niektoré potraviny výraznejšie vplývajú na vznik rakoviny hrubého čreva, upozorňujú americkí vedci.
Podľa najnovšej štúdie na ženách vedcov zo Simmons College v Bostone spôsobuje konzumácia potravín ako červené alebo údené mäso, sladkostí, hranolčekov a bieleho pečiva zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Namiesto týchto síce chutných, ale nezdravých jedál vedci odporúčajú konzumovať zeleninu, ovocie, ryby, hydinu, strukoviny a celozrnné pečivo. Takto zložený jedálny lístok, naopak, pomáha rakovine hrubého čreva predísť.
Tento typ rakoviny patrí k najbežnejším formám nádorových ochorení. Podľa najnovších štúdií strava bohatá na červené a údené mäso, sódu, sladkosti, tučné mliečne výrobky a biele pečivo spôsobuje nárast výskytu rakoviny hrubého čreva až o 46 percent, varovali americkí vedci.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:40