StoryEditor

Metóda Eligo už aj na Slovensku

12.03.2003, 23:00
Mnohí zamestnávatelia stále podceňujú dôkladné preverenie schopností a vedomostí svojich nových zamestnancov. Iste sa aj vám stalo, že ste prijali "pracanta", z ktorého ste nielenže nemali žiadny osoh, ale vás stál i nemalý majetok. Len preto, že ste s ním podpísali pracovnú zmluvu na základe pohovoru, kde sa vám na prvý dojem zdal príjemný. V budúcnosti okrem väčšej opatrnosti vám môže pomôcť aj metóda Eligo, určená práve pre personalistov a vedúcich pracovníkov.
Metóda Eligo bola vyvinutá na fakulte psychológie v nemeckom Bochume. Jej autorom je profesor Heinrich Wottawa, ktorý na nej spolupracoval s tímom psychológov a odborníkov z jednotlivých profesijných oblastí. O čo vlastne ide? Metódou Eligo sa nazýva počítačový program, ktorý je určený na pomoc pri výbere potenciálnych uchádzačov o danú pracovnú pozíciu. Jeho hlavným cieľom je zjednodušiť, uľahčiť a optimalizovať rozhodnutia manažérov, vedúcich pracovníkov a personalistov pri výbere najvhodnejších zamestnancov pre danú pracovnú pozíciu prostredníctvom psychologických testov. Doteraz bol rozšírený hlavne v Nemecku a vo Švajčiarsku, ale záujem o Eligo prejavili aj ostatné krajiny V4.
Tri príručky pre personalistov
Súčasťou metódy Eligo je okrem samotného softvéru aj teoretická príručka a dve metodické publikácie. Prvá s názvom Katalóg profesií a zamestnaní obsahuje 10 základných profesijných skupín so 600 profesiami: od manažmentu, cez odbyt, výrobné profesie (stolár, kuchár, maliar), technické povolania (strojný inžinier, elektrotechnický inžinier, architekt), predaj tovaru, bankovníctvo, poisťovníctvo a služby, až po administratívu a sociálny sektor. Jednotlivé profesie sú potom rozdelené do podskupín ako, napríklad, začiatočník bez praxe, začiatočník s praxou, pracovník s praxou bez vedúcej pozície atď. a k nim je pridelený zoznam vlastností, ktorými by mal pracovník v danej pozícii disponovať. V prípade, že nenájdete požadovanú pozíciu v katalógu alebo máte ďalšie nároky, môžete si profil požadovaných vlastností vybrať z tabuľky testových požiadaviek, ktoré sa nachádzajú v poslednej pomocnej publikácii s názvom Charakteristika testov. Ak sa, napríklad, snažíte prijať nového zamestnanca banky -- začiatočníka bez praxe -- ten by mal byť podľa autorov testu prístupný, iniciatívny, ochotný, mal by sa usilovať o dominantnosť pri styku so zákazníkom, mal by mať dobrú pamäť, výpočtové a kombinačné schopnosti atď.
Výhody a nevýhody
Metóda Eligo má podľa psychológa Vladimíra Černého niekoľko výhod. "Eligo používa overené štandardizované testy, vylučuje korupciu, to znamená, že s výsledkom testov sa nedá manipulovať, a vylučuje akékoľvek subjektívne hodnotenie," hovorí V. Černý. Na otázku ich prípadného zneužitia odpovedal, že napriek tomu, že sa s nimi môže uchádzač o zamestnanie stretnúť i desaťkrát, nikdy nebude vedieť, či otázky, na ktoré v testoch odpovedal, sú správne. Napriek tomu autori testu radia používateľom nahrádzať dlhšie používané úlohy novými. Tak sa dá zabrániť "zostarnutiu" úloh a ich prípadnému zneužitiu. Optimálne riešenie však V. Černý vidí v kombinácii ústneho pohovoru s psychologickým testom. "Ľudský faktor pri výbere zamestnancov stále zohráva dôležitú úlohu," dodáva.
Čo na to budúci používatelia
Napriek tomu, že Eligo sa u nás v praxi ešte nepoužíva, oslovili sme niektorých personalistov, ktorí sa zúčastnili na nedávnej konferencii pri príležitosti jeho predstavenia. "Táto počítačová metóda mi pripadá skôr ako podporný bod v celom výberovom konaní, pretože osobný kontakt a subjektívny faktor stále zohrávajú veľkú úlohu. Na základné údaje a orientáciu o danom účastníkovi je však vhodná," hovorí Danica Bobíková z osobného oddelenia Najvyššieho kontrolného úradu v Bratislave. Ako sa vyjadrila zamestnankyňa personálneho oddelenia Slovenskej pošty, ktorá nechce byť menovaná: "Metóda výberu Eligo sa nám javí ako jedna z možných foriem výberu, avšak na posúdenie vhodnosti uchádzača nestačí len jej použitie. Ak s programom budú pracovať vyškolení personalisti len na základe softvérového kľúča, teda bez pomoci odborníka pre túto oblasť, môže sa to obrátiť v neprospech uchádzačov." Poukázala pritom aj na ďalší možný problém, a tým je použitie uvedeného softvéru pri súčasnom dodržaní zákona o ochrane osobných údajov.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:34