StoryEditor

Rozvoj IT a nezamestnanosť

14.03.2005, 23:00

V prebiehajúcej diskusii o hrozbe straty pracovných miest v odvetví informačných technológií (IT) zo strany komplexných dodávateľských služieb firma Gartner varovala, že to je len jeden činiteľ, ktorý bude ovplyvňovať stabilitu pracovných miest v oddeleniach IT v západnej Európe a USA. Analytici predpokladajú, že počas nasledujúcich dvoch až desiatich rokov automatizácia služieb a podnikateľských procesov v infraštruktúre IT realizovaná predstavami, že IT je praktické využívanie výpočtovej techniky na požiadanie, vyvolá väčší tlak na tradičné pracovné miesta v IT. Dôsledky pocítia predovšetkým interné organizácie IT, ale tiež externí poskytovatelia služieb pocítia stratu hlavného predmetu podnikania po tom, ako automatizované riešenia začnú nahrádzať zákaznícke riešenia.
"Vývoj komplexných dodávateľských služieb upriamil pozornosť na straty pracovných miest," povedal analytik skupiny služieb a prostriedkov IT Gianluca Tramacere z firmy Gartner. "Existujú určité obavy, že zvýšený záujem o vysoko automatizované infraštruktúry bude významne redukovať potrebu manuálnych činností a priamu účasť pracovnej sily. Automatizácia IT môže znamenať väčšiu flexibilitu a cenovú efektívnosť podnikania. Pre zamestnancov IT, postupne, ako tento vývoj zrýchľuje globálna ekonomika a konkurenčné trhové prostredie, bude tento pokrok neodvratne znamenať, že si ťažšie ochránia svoje pracovné miesta." Zdôraznil, že si to vyžiada od vlastných aj externých zamestnancov IT dodatočnú zmenu ich kvalifikácie podľa aktuálneho hodnotového rebríčka.
Automatizácia infraštruktúry IT v doručovaní podnikových služieb je upozornením na myšlienku infraštruktúry prístupovej technológie pred jej zakúpením. Vedenie podniku bude pripravené uvoľniť veľkú časť prevažne zákaznícky usporiadanej vnútornej infraštruktúry IT na dosiahnutie väčšej flexibility v zabezpečení funkčnosti IT.
Automatizované doručovanie služieb
"Externí poskytovatelia služieb vrátane IBM a HP trvale investujú do nových technológií, ktoré umožnia automatizované doručovanie služieb IT. Príklady technológií, ktoré sú nové vrátane samoopravného hardvéru, urýchľujú vývoj nástrojov a softvérových produktov, ktoré automaticky riadia systémy a služby," uviedol Tramacere.
"Posilňovanie ekonomickej disciplíny, technická modernizácia a prispôsobivá cena v budúcnosti spôsobia, že organizácie budú schopné zabezpečiť využívanie služieb infraštruktúry IT s vyššou konkurencieschopnosťou, s menším záujmom o vnútorné prostriedky. Nakoniec organizácie budú nútené využívať služby infraštruktúry častejšie a redukovať objem svojich vnútorných činnosti IT," dodal.
Automatizácia podnikateľského procesu
V nasledujúcich 5 až 10 rokoch sa najmodernejšie podnikateľské procesy IT stanú intenzívnejšie a budú si vyžadovať menej ľudí a papiera. Pokiaľ automatizácia existujúceho procesu, ktorá rýchlejšie reaguje na zmeny a efektívnejšie riadi používanie aktív, umožní transformáciu procesov podnikania urýchlením rozhodovania o kľúčovom použití IT, bude to zaujímavejšie. Výsledky z ročného celosvetového prieskumu vedúcich pracovníkov pre informatiku na začiatku tohto roku ukázali tento základný fakt: 43 % z oslovených manažérov predpokladá, že najväčšie zmeny v postavení svojho oddelenia IT by mali umožniť zlepšenie podnikateľského procesu.
"Úplne dostupná infraštruktúra v reálnom čase, infraštruktúra IT ako verejnoprospešný prostriedok, má schopnosť stať sa formujúcou vrstvou automatizácie podnikania. Cieľom pre poskytovateľov vysoko špecializovaných služieb bude väčšia podnikateľská pružnosť umožňujúca rozvoj a ponuku aplikácií a podnikania na väčšom priestore, ako to umožňuje jeden z mnohých modelov," vysvetlil Claudio Da Rold.
Západná Európa v horšej pozícii
Gartner predpokladá, že do roku 2015 budú USA v porovnaní so západnou Európou na lepšej pozícii pri využívaní zmeny v podnikaní ako strategickej výhody, pretože má pružnejšie pracovné zákony a vzdelanosť. "Organizácie nachádzajúce sa v krajinách s komplikovaným zákonníkom práce a so silnou odborovou tradíciou, ako sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko, budú radšej tvrdo obhajovať udržanie konkurenčného prostredia, ako sa usilovať o prechod k novým modelom," povedal Da Rold. Gartner ďalej potvrdil, že tlak budú rovnako akútne pociťovať jednotlivci a organizácie IT a upozorňuje obidve strany, aby sa na to vopred pripravili.
Rozvoj kvalifikácie jednotlivca
Jednotlivci by sa mali snažiť posilniť si svoju pracovnú nenahraditeľnosť a kvalifikáciu IT a každú špecializovanú činnosť využívanú v podnikateľských zámeroch a procesoch organizácie. Bude nevyhnutné zamerať sa na nové podnikateľské procesy IT, vyplývajúce z konkurencieschopnej podnikateľskej stratégie. Špecifické nové oblasti kvalifikácie IT sú potrebné pre dáta, architektúry IT, riadenie a formovanie podnikateľských procesov, informačné toky a riadenie vzájomných vzťahov.
Odporúčania pre vedúcich pracovníkov
Pre vedúcich pracovníkov pre informatiku a vedenie podnikateľských útvarov Gartner odporúča, aby si navrhli pre jednotlivé úlohy rozvoja IT jednoznačnú predstavu vývoja IT a podnikania s dlhodobého hľadiska. Mnoho vedúcich pracovníkov pre informácie má najčastejšie vypracovaný jednoročný alebo dvojročný plán, no len čo automatizácia začne zohrávať dôležitejšiu úlohu, stanú sa podstatné rozhodujúce zásady päťročnej stratégie plánovania prostriedkov. "Celé plánovanie IT sa stane dôležitejšie, ako náhle začlenenie nových doručovacích modelov začne ovplyvňovať vnútorné kvalifikačné požiadavky," povedal Tramacere. "Vedúci pracovníci pre informatiku musia tiež na začiatku plánovania formulovať zásady na využitie dotknutých zamestnancov a účinne spolupracovať s oddelením ľudských zdrojov na udržaní dôležitých zamestnancov a riadiť zmenu ľudských zdrojov tak, aby sa nevyskytli neprimerané straty vzdelania a morálneho kreditu. Zmena IT sa zrýchľuje a vedúci pracovníci pre informácie sa potrebujú pripraviť na trvalé riadenie zmien. Využívanie metodológie, ktorá umožní porovnávať získané skúsenosti a najlepšie poznatky z minulosti a zostavenie stratégie riadenia prichádzajúcich zmien, sú teraz pre úspech čoraz dôležitejšie."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:42