StoryEditor

Víťazom stroj na výrobu pečiva

26.04.2007, 00:00

Stroj na výrobu drobného pečiva. Taký je názov projektu, ktorý získal hlavnú cenu za najlepšie riešenie -- aplikáciu vo štvrtom ročníku súťaže Siemens Young Generation Award. Pod úspešný projekt sa podpísali študenti Strednej priemyselnej školy v Nitre Marek Šipula a Radomír Kováč. Nitrianska priemyslovka vďaka nim získala novú počítačovú zostavu a víťazi mobilné telefóny.

Zefektívnenie výroby
O čo vlastne, zjednodušene povedané, v ich projekte išlo? Marek a Rado, študenti odboru elektrotechnika so zameraním na priemyselnú informatiku, spoločne navrhli a vytvorili riadiaci systém zariadenia na výrobu pečiva v pekárni z ich regiónu. Pri bližšom skúmaní zistili, že jeho ovládanie je dosť zložité. Napríklad pri výrobe závinu bolo nutné zadávať veľké množstvo parametrov. Rozhodli sa preto zjednodušiť tento výrobný proces pomocou programu, ktorý dáva možnosť preddefinovať len výrobok, čím odpadá zadávanie ostatných parametrov ako počet nožov, čas sekania či plnenia. "Pomocou programu sa dá výrazne zefektívniť, zjednodušiť a zrýchliť výroba. Navyše majstrovi zmeny umožňuje sledovať výrobný proces na diaľku a prostredníctvom vstavaných senzorov zisťovať jeho prípadne chyby," predstavuje pozitíva spoločnej práce Rado.

Nebáť sa tvoriť
Ako potvrdzujú pre HN, technika ich baví. "Už od malička som sa hrával so spájkovačkou. Voľba bola pre mňa jasná, nikto ma nemusel prehovárať ani viesť k technike," približuje Marek.
Ako prezradili, o súťaži sa dozvedeli od svojho profesora, ktorý v máji minulého roka hľadal súťažný tím pre ďalší ročník tohto podujatia. Rozhodli sa prihlásiť sa.
Prečo si zvolili práve prácu na inovácii pekárenského stroja? "Brigádoval som v pekárňach a bolo teda pre mňa len plus, že som mohol robiť na niečom, čo som už poznal," vysvetľuje Rado.
A aká je ich rada mladým ľuďom, ktorí majú chuť tvoriť? "Pokiaľ ich to vážne baví, tak nech nad ničím nerozmýšľajú a tvoria. Určite si ich onedlho niekto všimne. Nám dvom pomohol najmä náš pán profesor, ktorý nás vždy vedel presvedčiť, aby sme sa nezastavovali. Teda treba si nájsť niekoho, kto bude človeka hnať vždy dopredu," tvrdia úspešní stredoškoláci.

Chuť pokračovať v štúdiu
Momentálne sa obidvaja mladí muži intenzívne pripravujú na maturitné skúšky. Chcú pokračovať ďalej v štúdiu na vysokej škole. Radko najprv zvažoval ísť na bratislavskú Slovenskú technickú univerzitu, nakoniec jeho voľba padla na Ekonomickú fakultu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. "Ako prvú školu som si uviedol nitriansku Univerzitu Konštantína Filozofa, konkrétne odbor regionálnej geografie na fakulte prírodných vied," pridáva sa Marek. Druhou alternatívou je pre neho štúdium na technickej vysokej škole.
Natíska sa otázka, prečo ich výber nepadol automaticky na technické vysoké školy. Ich odpoveď znie: "Chceme ostať v Nitre a veľa možností tu nie
je. Máme tu dve univerzity, ale tie sa veľmi na techniku nešpecializujú."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 17:47