StoryEditor

Ako sa bude dariť podielovým fondom?

04.02.2007, 23:00

Investovanie do otvorených podielových fondov na Slovensku zaznamenalo po dynamickom vývoji v rokoch 2001 až 2005 v uplynulých dvanástich mesiacoch stagnáciu. Aké sú očakávania a čo ovplyvní investovanie do otvorených podielových fondov v tomto roku?
Úroky v bankách asi klesnú
Našu predpoveď sme založili na stále pretrvávajúcej atraktívnej úrovni základných úrokových sadzieb centrálnej banky, ktorá dáva okrem tradičných vkladových produktov bánk šancu na slušné výnosy aj podielnikom korunových peňažných fondov. Po očakávanom poklese základných úrokových sadzieb pravdepodobne investori znovu objavia aj dlhopisové fondy. Výnosnosť najpreferovanejších, konzervatívnych investičných stratégií sa tak opätovne stane dobrou konkurenciou výnosov sporiacich vkladov v bankách, čo sa určite prejaví na príleve investícií do otvorených podielových fondov. Predpokladáme, že ďalej porastie popularita zaistených, ale i rizikovejších a zároveň výnosnejších typov fondov. Do zvýšenej aktivity bude investorov povzbudzovať očakávaná výkonnosť akciových fondov -- efektom "snehovej gule", resp. "aj ja". Z výnosov vo fondoch v cudzej mene už nebude v roku 2007 výraznejšie ukrajovať posilňujúca sa slovenská koruna, keďže tempo jej posilňovania už nebude také prudké ako vlani. Nezanedbateľným činiteľom bude aj pomerne vysoký rast reálnych miezd obyvateľstva.
Dlhodobejší prílev investícii do podielových fondov bude tiež výsledkom ešte stále relatívne obmedzenej investičnej alternatívy k podielovým fondom. Napriek tomu, že pre mnohých klientov je stratégia bankových produktov čoraz zrozumiteľnejšia, určite sa prejaví rastúca osveta a informovanosť klientov o investovaní do podielových fondov. Dôležitým faktorom pri ďalšom vývoji predajov fondov bude aj to, ako sa bude vyvíjať záujem firemných investorov o podielové fondy a aké budú investičné preferencie obyvateľstva smerom k spotrebe, resp. nehnuteľnostiam.
Nenaplnené očakávania
Aj v roku 2007, vzhľadom na pomerne vysoké kľúčové sadzby Národnej banky Slovenska, konkurentom pre podielové fondy sú klasické bankové produkty. Navyše banky budú aj naďalej ponúkať tzv. garantované vklady, ktorými klientom umožnia zúčastniť sa na výnosoch kapitálových alebo menových trhov. Konkurencia týchto produktov bude hlavným dôvodom, prečo sa nezopakuje rekordný prílev prostriedkov do podielových fondov z roku 2005. Podobne bude pôsobiť aj sklamanie drobných investorov, ktorých nereálne očakávania vysokých výnosov ostanú nenaplnené. Určite negatívnym faktorom na investovanie do fondov však bude zavedenie "neobmedzeného" zdanenia ziskov z investovania. Na druhej strane nepredpokladáme, že by zrušenie príspevkov zamestnávateľov da produktov kolektívneho investovania v treťom dôchodkovom pilieri významnejšie ovplyvnilo úroveň investovania do fondov. V dôsledku týchto faktorov by však nemalo dôjsť k výraznejším odlevom prostriedkov zo sektora, ako to bolo v priebehu roka 2006.
Oživenie záujmu
Celkovo tak v tomto roku predpokladáme oživenie dynamiky odvetvia kolektívneho investovania. Očakávame, že priemerná výška čistých predajov sa zvýši na 380 až 480 miliónov korún týždenne (vlani v priemere iba 51 mil. Sk). Ročný prílev prostriedkov do otvorených podielových fondov by tak predstavoval 20 -- 25 mld. Sk. Koncom roka 2007 tak v otvorených podielových fondoch očakávame aktíva v hodnote 150 až 155 miliárd korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 05:36