StoryEditor

Agrokomplex: Tradícia verzus komercia

16.08.2005, 00:00

Žatevné práce sú, aspoň na väčšine územia, za nami a to je neklamný dôkaz, že sa blížime k termínu otvorenia ďalšieho ročníka medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex. Pre mnohých z nás je to symbolická bodka za zberovými prácami a pomyselné dožinky. Táto výstava má viac ako tridsaťročnú tradíciu a počas svojej existencie prešla niekoľkými zmenami, ktoré do určitej miery kopírovali situáciu v rezorte. Najväčšia zmena nastala po novembri 1989, keď sa výstava začala postupne transformovať z ideologickej na komerčnú. Táto zmena so sebou priniesla aj nežiaduce "vedľajšie účinky", ktoré do výstaviska pritiahli aj takých "vystavovateľov", ktorí s poľnohospodárstvom a potravinárstvom nemajú nič spoločné. A tak ste sa pri prechádzke po expozícii s poľnohospodárskou technikou mohli stretnúť s prezentáciou najnovších modelov mixérov, nožov alebo perličkových vaní, bezpečnostných dverí či masážnych kresiel. Týmto charakterom výstavy v posledných rokoch Agrokomplex stratil na podstate poľnohospodárskej výstavy, pričom potravinári, predajcovia techniky, osív, chemikálií, pestovatelia a chovatelia sa stali len sprievodným programom týchto "nitrianskych trhov". Aj keď organizátori tvrdia, že výstava je rodinného typu, kde si každý návštevník nájde to svoje, predsa len teleshoppingový predaj a prezentácia rôznych atrakcii potláčajú špecializáciu a odbornosť výstavy. Vzhľadom na to, že žijeme v trhovom prostredí, každý musí hodnotiť výsledný efekt, pretože len tak sa dá postupovať dopredu. Niektorí z vystavovateľov to pochopili už skôr a na výstave sa nezúčastňujú. Aj v krajinách západnej Európy, kde sú poľnohospodárstvo, priemysel a kúpna sila obyvateľstva na vyššej úrovni, sa organizujú podobné výstavy, ale s vyššou odbornosťou a kultúrnosťou a dvojročnou periodicitou. Takýto cyklus má svoje opodstatnenie hlavne z dôvodu predstavovania noviniek širokej odbornej verejnosti, čo pri ročnej periodicite nie je možné naplniť v plnom rozsahu.
Naša spoločnosť Agroservis, ktorá je obchodným partnerom spoločností John Deere a Kuhn pre Slovensko, bola tradičným a dalo by sa povedať, že aj jedným z najväčších vystavovateľov tohto podujatia. Za celé obdobie účasti na výstave sme predstavili viac ako 300 nových strojov a zariadení, ktoré výraznou mierou prispeli k modernizácii strojového parku na Slovensku. Vzhľadom na to, že si vysoko vážime našich zákazníkov a návštevníkov Agrokomplexu, považovali sme za potrebné napísať tento článok, ktorý azda prispeje k tomu, aby sa kompetentní rozhodli, ktorým smerom sa bude v budúcnosti výstava Agrokomplex uberať. Spoločnosť Agroservis chce byť, samozrejme, pri tom a svojou aktívnou účasťou prispeje k tomu, aby sa výstava znovu stala plnohodnotným symbolom sily poľnohospodárstva na Slovensku.
Spoločnosť Agroservis Komárno sa tento rok na výstave Agrokomplex 2005 nezúčastní. Samozrejme, že nechceme sklamať vás, návštevníkov, našich zákazníkov a priaznivcov, a z toho dôvodu vám nechceme zostať nič dlžní. Pripravujeme pre vás na jeseň 2005 veľký Deň poľa spojený s malým prekvapením, na ktorý si návštevníkov dovoľujeme už teraz pozvať. Bližšie informácie o pripravovanej akcii sa dozviete z médií a od našich predajcov, ktorí sú pre vás k dispozícii po celom Slovensku. Už teraz sa tešíme na stretnutie s vami.
Agroservis Komárno

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 21:24