StoryEditor

Dudince -- najstaršie najmladšie kúpele

04.10.2005, 00:00

Aj keď to možno znie trochu nelogicky, tak pravdepodobne najstaršie kúpele na Slovensku, využívané už v časoch Rímskej ríše, čakali na svoje znovuzrodenie až do druhej polovice 20. storočia.

V časoch panovania cisára Marka Aurélia sa dostali Rimania v boji proti Kvádom až na územie dnešného južného Slovenska. Jednej mesačnej noci sa stratil veliteľovi Akvíliusovi jediný syn. Ráno začal celý tábor hľadať strateného chlapca. Keď sa už pomaly vzdávali nádeje a mysleli na najhoršie, zjavila sa Akvíliovi víla Dudinka a sľúbila nešťastnému otcovi, že mu pomôže. Keď našiel veliteľ ležať nehybné telo svojho syna pri troch jazierkach s hrdzavou zapáchajúcou vodou, poprosil vílu, aby mu vrátila život. Víla mala podmienku, za život mladého Rimana žiadala prepustenie zajatých domorodcov. Akvílius súhlasil a víla pokropila chlapcovu tvár a povedala : "Odteraz už nebude táto voda mŕtva, ale živá, aby mohla navždy pomáhať chorým ľuďom." Nakoniec prezradila veľké tajomstvo budúcnosti. Na tomto mieste raz vyrastú slávne kúpele. Rimania z vďaky začali napĺňať proroctvo a postavili v okolí prvé kúpele.

História kúpeľov
Prvá písomná zmienka o mestečku pochádza z roku 1284, ešte pod názvom Dyud. Dnešný názov Dudince uvádza prvý raz J. Čaplovič až v roku 1821. Rázovitá hontianska obec bola v minulosti obľúbeným výletným miestom uhorského kráľa Mateja a často ju navštevovala aj Alžbeta, manželka Františka Jozefa I. Dnes tvorí najvýraznejšiu časť mestečka kúpeľný areál, ktorý poskytuje približne rovnakú ubytovaciu kapacitu 1 500 lôžok, ako je počet obyvateľov samotných Dudiniec.
Pozostatky Rímskych kúpeľov stoja na okraji kúpeľného areálu v blízkosti amfiteátra dodnes. Funkcia vyše tridsiatich bazénov a jám vytesaných do travertínovej skaly nie je dodnes dôveryhodne vysvetlená. Niektorí vravia, že išlo iba o jamy na máčanie konopí, druhí zaryto tvrdia, že sú to pozostatky prvých kúpeľov na území Slovenska. Kúpeľní hostia veria radšej na Rimanov...
Najstaršia zmienka o dudinských prírodných minerálnych prameňoch pochádza z roku 1551 od Juraja Wernhera. Podrobne skúmal dudinské a merovské pramene v roku 1848 Jozef Török, ktorý podrobne opísal a pomenoval 14 prameňov. Vodu zo Smradľavého prameňa predpisovali hontianski lekári proti chorobám žalúdka, črevným katarom a hemoroidom. Bohaté chemické zloženie zaradilo dudinskú vodu medzi najhodnotnejšie liečivé vody, a tak sa stala obľúbeným vývozným artiklom.

Moderné kúpele
Aj keď sa prvé pokusy vybudovať kúpele začali v 20. rokoch minulého storočia, moderné kúpele dostali zelenú až po ukončení hydrogeologického prieskumu v rokoch 1953 až 1956. Kúpeľné domy sa začali budovať v 60. rokoch a výstavba sa skončila v roku 1986. Keďže dudinská voda sa pokladá za klenot medzi liečivými prírodnými vodami, liečebné ústavy boli pomenované podľa klenotov nerastnej ríše: Rubín, Smaragd, Diamant alebo Achát. Po privatizácii sa v kúpeľoch postupne zmenili majitelia. Dnes sú v Dudinciach dvaja významnejší vlastníci. Slovthermae, š.p., ktorému patrí liečebný dom Diamant, a Kúpele, a.s., ktoré vlastnia liečebné domy Rubín a Smaragd. V kúpeľnom areáli sú aj ďalšie hotely, ktoré poskytujú liečebné procedúry -- Jantár, Bučinár, Tehliar a Hviezda. Okrem toho je tu ešte hotel Minerál, ktorý je v súčasnosti, po zmene majiteľa, mimo prevádzky. Okrem veľkých liečebných domov a hotelov sú v Dudinciach aj menšie súkromné zariadenia, ktoré rovnako poskytujú kúpeľné služby.

Liečivá sila
Jedinečná a v európskom meradle unikátna dudinská voda vplýva blahodarne nielen na pohybové ústrojenstvo, ale lieči aj problémy nervového a srdcovo-cievneho systému. Základom liečby sú minerálne pramene, ktoré súčasne obsahujú 6 až 10 mg/l-1 voľnej síry a 1 400 až 1 800 mg/l-1 oxidu uhličitého. Hypotonická voda obsahuje aj ďalšie dôležité prvky, ako je horčík, fluór, bróm, bór a draslík. Voda vyviera z hĺbky 57,2 metra s teplotou 28 stupňov. Celková mineralizácia dosahuje 5,667 mg/l-1. Liečebnú silu miestnych prameňov nám potvrdil aj primár liečebného domu Diamant MUDr. Ivan Hrivnák, podľa ktorého sú miestne pramene vhodné na liečbu širokého spektra ochorení. Od chronických, reumatických a degeneratívnych poškodení kĺbov, svalov a mäkkých častí pohybového aparátu, až po problémy funkčného charakteru. Okrem pohybového ústrojenstva poskytujú kúpele pomoc aj ľuďom s chorobami srdca a obehového systému, neurologickými problémami, a takzvanými civilizačnými chorobami, ako sú profesionálny stres, manažérske choroby a stavy psychosomatického vyčerpania.

Procedúry
K základným procedúram patria minerálne vaňové a bazénové kúpele. K druhej skupine procedúr patrí podľa dr. Hrivnáka pohybová liečba formou individuálneho alebo skupinového cvičenia v telocvični či bazéne. Paletu dopĺňa kompletná vodoliečba s podvodnou masážou, vírivkami končatín a celého tela, škótskymi strekmi a rôzne formy masáže. "Z ďalších techník používame rôzne druhy elektroliečby, ako je ultrazvuk, laser, hydrogalvan, rôzne formy elektrických liečivých prúdov, prípadne parafango alebo lokálny pieskový kúpeľ rúk. K novinkám patrí rašelinový kúpeľ, rašelinový zábal a suchý plynový uhličitý kúpeľ. Metóda posledného spočíva v napustení 150 litrov plynu kysličníka uhličitého do špeciálneho igelitového nepriedušného vreca, v ktorom pacient zotrvá 40 minút. Mnohé naše metódy pôsobia zároveň na omladenie organizmu, ale predovšetkým sa zameriavame na pohybový a obehový systém," hovorí dr. Hrivnák. Na záver ako pikantériu dodáva, že sa flexibilne prispôsobili nielen požiadavkám klientov ponúkanými procedúrami a štandardom ubytovania, ale v posledných rokoch majú pre kúpeľných hostí pripravenú na hornej terase aj nudistickú "pláž" s vírivkou, sprchou a saunou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 13:45