StoryEditor

Poznáte účinky guarany?

02.05.2006, 00:00

Už pôvodní Indiáni žijúci v brazílskych pralesoch používali guaranu vo svojej tradičnej medicíne. Drvili jej listy a semená, formovali z nich rôzne tvary, napríklad tyčinky, ktoré následne zmiešali s vodou a podľa potreby strúhali, čím si pripravovali nápoj, ktorý im pomáhal prekonávať ťažké obdobia hladu, pomáhal im pri tvrdej fyzickej práci a pri rôznych chorobách.
Plod guarany má po dozretí červenooranžovú farbu a obsahuje purínové alkaloidy ako je napríklad kofeín, teobromín či teofylín. Semená guarany obsahujú aj množstvo tukov, olejov živíc, ktoré spôsobujú, že povzbudzujúce látky sú v tráviacom trakte absorbované veľmi pomaly, čím povzbudzujúci účinok pociťujeme postupne až 6 hodín. Zaujímavosťou je, že guarana má až 3-krát vyšší obsah kofeínu ako káva, pričom kofeínový stimulačný účinok trvá dlhšie. Výhodou guarany je aj to, že neznečisťuje organizmus prísunom toxických látok do tráviaceho traktu, pretože kofeín a guaranín sa vyskytujú v prirodzenej ľahko stráviteľnej forme.

Guarana ako stimulant

Guarana sa čoraz častejšie stáva predmetom mnohých klinických štúdií a výskumov. Ich výsledky dokazujú, že je to rastlina so širokým použitím vo veľkej škále problémov. Najčastejšie sa používa ako stimulátor nervového systému, je účinná pri veľkých duševných záťažiach. Veľmi obľúbená je u športovcov, pretože podporuje vylučovanie kyseliny mliečnej, čím znižuje svalovú únavu. Na trhu existuje široká škála výživových doplnkov s obsahom guarany, v poslednom období sa dokonca objavili aj nealkoholické nápoje s povzbudzujúcim účinkom s obsahom extraktu guarany (napríklad Zlatá studňa Guarana).

Ďalšie účinky guarany na organizmus:
-- podporuje činnosť nervových buniek, hormónov a tráviacich štiav
-- potláča činnosť spánkového centra, čím vyvoláva nižšiu potrebu spánku
-- posilňuje prenos nervových vzruchov
-- stimuluje imunitný systém aj metabolizmus pokožky
-- zlepšuje pamäť a koncentráciu -- ľahšie sa s ňou učí
-- potláča únavu
-- posilňuje krvný obeh
-- pomáha pri hnačkách
-- zvyšuje vylučovanie vody z tela (diuretikum)
-- umožňuje ľahšie znášanie horúčav.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:28