StoryEditor

Bezbožné mince

08.03.2007, 23:00

Američania majú ďalšiu zberateľskú kuriozitu a Mincovňa USA hanbu. Na niektorých dolárových minciach s vyobrazením prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona, ktoré sú v obehu iba od minulého mesiaca, chýba nápis In God We Trust, čo je v preklade veríme v boha. Tento nápis je tradičnou súčasťou amerických mincí a bankoviek.
Podľa hovorkyne mincovne Becky Baileyovej nie je známy celkový počet nepodarkov, ktoré sa do obehu dostali. Mincovňa vyrobila 300 miliónov mincí vo svojich prevádzkach v Denveri a vo Philadelphii. Podľa hovorkyne hlásenia o chybných minciach prichádzajú zatiaľ iba z Filadelfie. Nápis môže chýbať na 50-tisícoch kusoch.
Mince sa po objavení chyby začali predávať ako zberateľská rarita za niekoľko stoviek dolárov. Ich cena však rýchlo klesala, keď sa zistilo, že ich bude pravdepodobne väčšie množstvo. Cena by sa podľa niektorých predpokladov mohla v budúcnosti pohybovať okolo 50 dolárov za kus. V súčasnosti ich majitelia ponúkajú na internete za 10 až 300 dolárov. Mincovňa vo Filadelfii už vyrobila počas svojej 215-ročnej existencie viac ako 7,8 miliardy kusov. K chybám vo výrobe dochádzalo aj v minulosti, ale väčšinu chybných mincí sa vždy podarí zachytiť pred tým, ako sa dostanú do obehu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:30