StoryEditor

Znalosti lepšie zúročí vlastná firma

18.12.2005, 23:00

Rozhodli sa svoje znalosti a skúsenosti zhodnotiť pri vlastnom podnikaní. Odhodlali sa postaviť na vlastné nohy, opustiť zamestnanie a ísť do rizika a neistoty. Len prednedávnom Richard Dobiš (31) a Miroslav Helbich (29) založili poradenskú a analytickú spoločnosť Caldera. Je zameraná na služby Business Intelligence. Čo to znamená? Jednoducho povedané, chcú pomáhať firmám hľadať na základe ich dát vnútorné rezervy, optimalizovať činnosti, pomôcť pri rozhodovacích procesoch. Tvrdia, že ich "liečebná kúra" by mohla podniku usporiť aj pätinu nákladov. "Slovensko je takmer nezoptimalizovaná krajina. Boom týchto metód bol v amerických podnikoch pred piatimi rokmi. V západnej Európe sa čoraz viac rozbiehajú," vysvetľuje Helbich.

Skupina kamarátov -- konzultantov
Podobným projektom sa spolu s niekoľkými ďalšími odborníkmi venovali vo voľnom čase. Práve na externej spolupráci s nimi chce nová firma stavať svoj potenciál. Ak sa podnikanie úspešne rozbehne, pravdepodobne viacerí z nich svoje súčasné zamestnanie zavesia na klinec a prejdú pod jej strechu. "Sme taká neformálna skupina kamarátov, konzultantov. Práve v čase, keď sa začal pripravovať inkubátor, sme sa pohrávali s myšlienkou dať našim aktivitám formálny rámec," vysvetľuje motív založenia firmy a vstupu do inkubátora Dobiš. Za konkurenčnú výhodu spoločnosti považujú spojenie matematiky -- štatistických metód, informačných technológií a ekonomických znalostí.

Od fyziky k poradenstvu
Obidvaja spoločníci sú absolventmi Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Dobiš okrem iného v minulosti pracoval vo švajčiarskej poradenskej spoločnosti na Slovensku. Venoval sa analýze a optimalizácii finančných tokov. Pracoval s podobnou metodológiou, ako plánuje využívať vo svojej firme.
Miroslav Helbich po skončení fakulty päť rokov pôsobil striedavo na Kolumbijskej univerzite v New Yorku a v medzinárodnom výskumnom pracovisku v Hamburgu. Venoval sa doktorandskému štúdiu respektíve výskumu častíc.
Po skončení štúdia sa rozhodol pre život na Slovensku. Po ročnom pôsobení v spoločnosti Orange Slovensko sa rozhodol pre prácu vo vlastnej firme, aby mohol robiť, čo ho baví. A ako fyzika častíc súvisí s analyzovaním činnosti podnikov? Dáva mu -- podľa jeho slov -- možnosť zúročiť poznatky zo štatistiky, skúsenosti z tvorby analýz či hodnotenia a výberu hypotéz.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:38