StoryEditor

Od 1. júla sa mení ochrana osobných údajov

24.06.2005, 00:00
Prevádzkovateľ je povinný do 30. júna 2005 oznámiť Úradu na ochranu osobných údajov uvedené údaje (písm. a) až e), a doložiť potvrdenie alebo vyhlásenie o tom, že zodpovedná osoba bola odborne vyškolená.

Novela zákona o ochrane osobných údajov účinná od 1. mája presnejšie stanovuje predpoklady pre zodpovednú osobu pri spracúvaní osobných údajov. Ak prevádzkovateľ zamestnáva viac ako päť osôb, je povinný výkonom dohľadu písomne poveriť zodpovednú osobu alebo viaceré zodpovedné osoby, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákonných ustanovení pri spracúvaní osobných údajov. Podľa odhadov Úradu na ochranu osobných údajov sa nová povinnosť týka okolo 20-tisíc osôb, doteraz si ju splnilo približne 3,5-tisíca podnikateľov.

O poverení zodpovednej osoby je prevádzkovateľ povinný informovať Úrad na ochranu osobných údajov, a to najneskôr do 30 dní odo dňa poverenia zodpovednej osoby doporučenou zásielkou, pričom oznamuje tieto údaje:
a)
názov, sídlo alebo trvalý pobyt, právnu formu a identifikačné číslo prevádzkovateľa alebo zástupcu prevádzkovateľa,
b) titul, meno, priezvisko a dátum narodenia zodpovednej osoby,
c) pracovné zaradenie zodpovednej osoby,
d) dátum začiatku platnosti písomného poverenia zodpovednej osoby,
e) vyhlásenie prevádzkovateľa o tom, že zodpovedná osoba spĺňa podmienky, ktoré ustanovuje novela zákona od 1. mája, a to:
* spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
* bezúhonnosť (výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace od poverenia je prevádzkovateľ povinný uchovávať počas doby výkonu funkcie zodpovednej osoby), pričom zodpovednou osobou nemôže byť fyzická osoba, ktorá je štatutárnym orgánom prevádzkovateľa, a fyzická osoba, ktorá je oprávnená konať v mene štatutárneho orgánu prevádzkovateľa (prokurista). Zároveň však táto osoba nemusí byť zamestnancom prevádzkovateľa. Ochranou osobných údajov sú najčastejšie poverení zamestnanci, cez ktorých osobné údaje prechádzajú: personaliksti, mzdoví účtovníci, no často aj účtovníci z externých firiem.

Prevádzkovateľ je povinný do 30. júna:
1.
oznámiť Úradu na ochranu osobných údajov uvedené údaje (písm. a) až e),
2. doložiť potvrdenie alebo vyhlásenie o tom, že zodpovedná osoba bola odborne vyškolená.
Rozsah odborného školenia má zodpovedať najmä obsahu zákona č. 428/2002 Z. z. a úlohám z neho vyplývajúcim, ako aj obsahu medzinárodných zmlúv o ochrane osobných údajov.
Zákon neurčuje, kto môže školenie vykonať. Môže tak urobiť napr. prevádzkovateľ sám vo vlastnej réžii, ak je odborne dostatočne kompetentný, príp. právny zástupca, ak firma takého má alebo môže využiť služby, ktoré ponúkajú vzdelávacie agentúry. Zákon nevylučuje ani formu samoštúdia zodpovednej osoby, ak sama zváži, že je to pre ňu postačujúce.
Ak zodpovedná osoba nespĺňa podmienky ustanovené novelou zákona, musí byť z funkcie odvolaná najneskôr do 30. júna a prevádzkovateľ je povinný písomne poveriť výkonom dohľadu inú zodpovednú osobu a splniť si uvedenú oznamovaciu povinnosť. Za nesplnenie tejto oznamovacej povinnosti môže Úrad na ochranu osobných údajov uložiť prevádzkovateľovi pokutu až do jedného milióna korún. Ak prevádzkovateľ písomne nepoveril zodpovednú osobu alebo nevie hodnoverne preukázať písomné poverenie alebo nezabezpečil školenie zodpovednej osoby, môže mu úrad uložiť pokutu až do troch miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:55