StoryEditor

Cisársky rez: pohodlnejší i riskantnejší

02.01.2006, 23:00

Na Slovensku sa tento trend ešte výraznejšie nepresadil, napriek tomu počet cisárskych rezov stúpa aj u nás. Sú na to dôvody?
"Aj keď naša legislatíva neumožňuje rodičke zvoliť si formu pôrodu cisárskym rezom, približne 20 percent žien rodí týmto spôsobom. Pre cisársky rez zo strany matky i plodu existuje viacero dôvodov. Niektoré sú známe už v priebehu tehotenstva, iné, urgentné dôvody, vznikajú počas pôrodu," hovorí doc. MUDr. Ivan Hollý, CSc., zástupca prednostu pre ZS II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK FNsP v Bratislave.

Indikácie na cisársky rez
Podľa MUDr. Hollého, úlohou pôrodníka v minulosti bolo previesť tehotnú ženu obdobím pôrodu tak, aby prežila. Neskôr musela prežiť v zdraví. Dnes, keď aj plod má svoje prenatálne práva, stupňujú sa nároky na starostlivosť v gravidite i počas pôrodu tak, aby matka i novorodenec zostali zdraví. Indikáciou na ukončenie gravidity cisárskym rezom sú iba vážne príčiny, napríklad zúžená panva rodičky, závažné ochorenie matky, stupeň krátkozrakosti, ťažká preeklampsia -- v minulosti tzv. neskorá gestóza, nadmerne veľký plod, jeho nefyziologická poloha, predčasné odlučovanie placenty, krvácanie z rodidiel, ohrozenie plodu nedostatkom kyslíka, niektoré prípady viacplodového tehotenstva i kombinácia rôznych rizikových faktorov. V každom medicínskom odbore sú niektoré choroby, ktoré znemožňujú pôrod prirodzenými cestami. Preto pôrodník po konzultáciách s príslušným odborníkom -- internistom, ortopédom, oftalmológom, psychiatrom... rozhodne, či akceptuje jeho odporúčanie. Definitívnu zodpovednosť za rozhodnutie priviesť dieťa na svet cisárskym rezom má však pôrodník.
Legitímnym dôvodom porodiť dieťa cisárskym rezom je zúžená panva rodičky a veľký plod. "V pôrodníckej terminológii existuje tzv. pomer či nepomer medzi priestrannosťou panvy a veľkosťou plodu. Za veľký považujeme plod s hmotnosťou 4-tisíc gramov a viac. Môže komplikovať pôrod, traumatizovať rodičku i novorodenca. Pri bežnom vyšetrení rodičky meriame vonkajšie rozmery panvy. Jej skutočné vnútorné parametre možno zistiť pomocou ultrazvuku. Často však rozhoduje klinický priebeh pôrodu, počas ktorého môže pôrodník korigovať svoj predpoklad spontánneho pôrodu. Ak nastane nepomer medzi priestrannosťou pôrodných ciest a veľkosťou plodu, t. j. plod je relatívne veľký, je to indikácia na cisársky rez."

Moderná diagnostika
Aj priečna či šikmá poloha plodu je dôvodom na ukončenie gravidity, resp. pôrodu cisárskym rezom. Rovnako aj krvácanie pri predčasnom odlučovaní placenty. "Pôrodník sa pre operáciu rozhodne aj pri ohrození plodu nedostatočným prísunom kyslíka. Takéto situácie sú veľmi častou indikáciou na cisársky rez. Vďaka moderným diagnostickým technikám dokážeme včas odhaliť ohrozenie plodu hypoxiou."
Ortopedickou indikáciou na cisársky rez je napr. vážne poškodenie bedrového kĺbu. Rodičky pri ťažkom stupni koxartrózy majú obmedzenú hybnosť v bedrových zhyboch a pôrodník nemá dostatočný prístup k prirodzeným pôrodným cestám. Aj pre možnosť zhoršenia ortopedických ťažkostí indikuje cisársky rez. Rovnako sa postupuje pri niektorých infekciách pôrodných ciest. Napríklad genitálny herpes v akútnom štádiu môže ohroziť plod. Pôrodník sa niekedy rozhodne pre cisársky rez aj pri viacplodovom tehotenstve. Pri dvojičkách napríklad vtedy, ak hrozí ich kolízia (prvý plod zadočkom a druhý hlavičkou), je riziko, že sa oba plody zaklinia.

Za nadštandardnú starostlivosť sa pripláca
Napriek nesporným, hoci nie častým komplikáciám, niektoré rodičky uprednostňujú operačné ukončenie pôrodu cisárskym rezom pred spontánnym pôrodom. Ako to vníma pôrodník? "Sú ženy, ktoré majú pri spontánnom pôrode obavy z nepoznaného. Boja sa pôrodu pre negatívne informácie či už zo strany rodiny, známych, priateliek, alebo z iných príčin a často si tento, do určitej miery rizikový a radikálny zásah do organizmu, akým cisársky rez neprestal byť ani v súčasnosti, ani veľmi neuvedomujú a celú situáciu zjednodušujú a bagatelizujú. V minulosti bola úmrtnosť matiek pri cisárskom reze oproti spontánnemu pôrodu desaťnásobná. Dnes to už, našťastie, neplatí. Rozhodne však je pravda, že úmrtnosť a chorobnosť rodičiek po cisárskom reze je vyššia. Preto ak je zdravotný stav rodičky a plodu optimálny, mala by pacientka rodiť prirodzeným spôsobom." MUDr. Hollý dodáva, že pôrod je často sprevádzaný výraznou bolestivosťou, ktorá ak nie je adekvátne tlmená, môže vyústiť až do hystérie, keď rodička odmieta spoluprácu s lekárom. Zavedením epidurálnej, resp. spinálnej analgézie rodička zostáva počas pôrodu pri plnom vedomí, no bolesť necíti, pôrod znáša bez problémov, nemá z neho strach, lepšie spolupracuje s lekárom. Za túto nadštandardnú starostlivosť si však pripláca.

Prognóza
Môže žena po cisárskom reze rodiť spontánne? "Spontánny pôrod prirodzenými cestami po predchádzajúcom cisárskom reze je principiálne možný, ale pre matku a dieťa do určitej miery rizikový. Ak rodičku trápia rovnaké problémy, ktoré boli pri prechádzajúcom tehotenstve dôvodom na cisársky rez, pôrodník bez váhania indikuje opakovaný cisársky rez. Ale naopak, ak bol pôrod u prvorodičky ukončený rezom, povedzme preto, že sa predčasne odlučovala placenta a rodička krvácala z rodidiel, alebo bol plod v nefyziologickej polohe, nie je dôvod, ak sa indikácia k operácii neopakuje, aby pacientka nerodila spontánne. Keď pacientka rodila cisárskym rezom pre luxáciu bedrových kĺbov, je prirodzené, že aj ďalšie pôrody budú ukončené tak isto.

Rešpektujeme vôľu rodičky
Niektorí lekári pokladajú cisársky rez za alternatívu pôrodu a za súčasť práva ženy rozhodovať o svojom tele. Do akej miery je viacnásobné ukončenie gravidity cisárskym rezom pre ženu rizikom? "Ak tehotná žena plod donosí, musí porodiť. Dokonca aj opakovane viacnásobným cisárskym rezom. Po druhej či tretej operácii je však riziko spontánneho pôrodu oveľa vyššie a z dnešného pohľadu neúnosné. Rovnako však platí, že každá ďalšia operácia má vyššie riziko. Brušná stena nie je na zips, aby sme ju otvárali, koľko sa nám zachce. Kedysi sme pacientke odporúčali, aby do dvoch rokov po cisárskom reze neotehotnela. Dnes sme v tomto liberálnejší, resp. stretávame sa aj s nekomplikovaným tehotenstvom či dokonca spontánnym pôrodom aj pri otehotnení, ktoré vznikne skôr ako do dvoch rokov po cisárskom reze. A či v budúcnosti umožníme rodičkám vybrať si formu pôrodu alebo nie? O tom budeme ešte aj na odbornom fóre veľa diskutovať. Ak je žena mladá a zdravá, nevidím dôvod na cisársky rez iba pre to, že sa z rozmaru rozhodne rodiť v piatok trinásteho. Ale ak má odôvodnený alebo enormne vystupňovaný strach zo spontánneho pôrodu, či iné zdravotné problémy, napríklad po zlých skúsenostiach alebo zle zhojenom poranení po predchádzajúcich pôrodoch, vtedy sme naklonení pacientke vyhovieť -- s poznámkou v zdravotnej dokumentácii: s prihliadnutím na žiadosť pacientky."

Z histórie:
Cisársky rez patrí k najstarším chirurgickým zákrokom. Jeho pôvodný účel bol výhradne medicínsky. V antickom Ríme sa vykonával ako posledná možnosť na záchranu dieťaťa na mŕtvych rodičkách. Údajne aj Julius Caesar prišiel na svet pomocou rezu. Výraz sectio caesarea sa odvodil z latinského slova caedere (rezať), a nie z mena Caesar. Miera úmrtnosti až do polovice 19. storočia bola takmer 100-percentná. Až objavením sterility a pokrokmi v anestézii sa prognóza zlepšila. Dnes je cisársky rez (sekcia) rutinnou operáciou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 03:32