StoryEditor

Ako sa správať po "afrikánsky"...

19.10.2006, 00:00
Bohatá gestikulácia je indikátorom záujmu.

Tak ako v iných kultúrach, aj v Južnej Afrike radi vidia, keď sa cudzinec ponamáha aspoň čosi povedať v domácom jazyku, a to nielen v afrikánčine, ale aj v niektorom z domorodých bantuských jazykov. Priaznivo sa to hodnotí ako prejav záujmu. Bieli Juhoafričania v zásade nie sú ochotní hovoriť jazykmi čiernych, ale naproti tomu očakávajú, že čierni budú používať jazyk bielych. Ďalšie pozitívne body môžete nazbierať, ak sa pokúsite vybočiť z tohto zaužívaného stereotypu tým, že sa naučíte aspoň pozdravné frázičky v niekoľkých jazykoch.

Zložité podanie ruky
Keďže v Južnej Afrike žije veľa etnických skupín, používajú sa aj odlišné spôsoby pozdravu a oslovenia. Po anglicky hovoriaci Juhoafričania sa zväčša pozdravujú Hello, Hi alebo Good morning, čomu rozumejú aj iné etnické skupiny. Mnohí čierni a farební však radšej zdravia po afrikánsky Goeie more. Ak budete mať príležitosť, môžete použiť aj niektoré pozdravy najrozšírenejších etník: Zuluovia sa zdravia - Sakubona, Xhosovia - Molo, Sothovia a Tswanovia - Dumela.
Ako to teda môže vyzerať pri príchode do krajiny? Vychádzajme z toho, že vás prijme biely obchodný partner. Situácia je dôverne známa: navzájom sa usmejete, podáte si ruky a predstavíte sa menami (ak máte titul, nezaškodí ho spomenúť). Pozdravíte po anglicky Dobrý deň (Good morning), alebo ešte lepšie v afrikánčine (Goeie more), prípadne odpoviete, že vás to teší (Nice to meet you, prípadne po afrikánsky Aangename kennis) a pokračujete v konverzácii.
Ak vás priateľsky privíta čierny obchodný partner, možno vás tiež očakáva všeobecne používaná forma afrikánskeho potriasania rukou: podáte si navzájom ruku, nepustíte sa však hneď, ale objímete si dlaňami navzájom palce a ešte raz stisnete ruky. Takéto "trojfázové" podanie ruky sprevádza bežný slovný pozdrav.
Neskôr, keď ste sa už s obchodným partnerom lepšie spoznali, alebo sa začali oslovovať menami, na pozdrav stačí priateľský úklon a slovíčko Cheers! Užitočné vám môžu byť bežné pojmy v afrikánčine, ako sú ja (áno), nee (nie), dankie (ďakujem), alebo baai (dovidenia).

Hojnosť fyzických kontaktov
Vizitky by mali byť vytlačené v angličtine, pričom titul a funkcie sú dôležité. Ich výmena spravidla prebehne na začiatku stretnutia a znamená vyjadrenie želania zotrvať naďalej v kontakte. Naopak, ak vám vizitku automaticky neponúknu, nepýtajte si ju! Možno ju dostanete neskôr. Predstavovanie prebieha v poradí podľa seniority, od najstaršieho k najmladšiemu.
Po anglicky hovoriaci bieli Juhoafričania majú často dvojité priezviská, napríklad James Rutherford-Thornton. Afrikánske priezviská sú zvyčajne ešte zložitejšie a nezriedka obsahujú aj dve predpony, napríklad Jan van der Merwe. Ak je vám priezvisko partnera známe, používajte oslovenie Mr., Mrs, alebo Miss, keď ho nepoznáte, používajte zdvorilé oslovenie Sir alebo Madam. V obchodnom styku sa vyhnite osloveniu slečna (Miss), najmä, ak nie ste si istí rodinným stavom partnerky, pretože by to mohlo vyznieť ako urážka.
Akademické tituly a funkcie sa pri oslovovaní zväčša nepoužívajú. Juhoafričania sa medzi sebou zvyknú oslovovať menami, mali by ste však počkať, kým vás sami takto oslovia. Čierne obyvateľstvo v styku so staršími ľuďmi prejavuje veľkú úctu a zvykne ich oslovovať Tata (otec), prípadne Mama (matka).
Juhoafričania svoj temperament prejavujú hojnými fyzickými kontaktmi. Pri rozhovore vám budú potriasať rukou, potľapkávať po pleci, dlhším podržaním ruky dávajú najavo sympatie. Nepokúšajte sa vyhýbať týmto prejavom priateľstva, lebo sa to považuje prinajmenšom za nezáujem alebo nedôveru. Bohatá gestikulácia rukami pri rozhovore je dobrým indikátorom stupňa záujmu, ktorý váš juhoafrický partner prejavuje o podrobnosti témy alebo návrhu.

Pozor na zdvihnutý palec!
Čierni obyvatelia pri rozhovore udržiavajú asi polovičnú vzdialenosť, než je zvykom u nás. Napriek menšiemu odstupu sa často medzi sebou rozprávajú tak nahlas, že ostatní prítomní všetko počujú. Nezriedka sa rozhovory medzi "štyrmi očami" rozvinú do živej diskusie s tými, ktorí stáli opodiaľ a dovtedy sa na rozhovore nezúčastňovali.
Niektoré etnické skupiny považujú gestikuláciu ľavou rukou za nezdvorilú. Ukazovať na niekoho prstom sa považuje dokonca za urážku a je ňou tiež písmeno V, vytvorené palcom a ukazovákom. Zdvihnutý palec, u nás používaný pri autostope, resp. naznačujúci "o.k.", radšej tiež nepoužívajte. Rovnako je veľmi urážlivé niekoho privolávať kývaním ukazovákom. Nikdy to nerobte! Vystrite ruku dlaňou dolu a pohybujte všetkými prstami odrazu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:59