StoryEditor

Podceňovanie žien je najmä v skrytosti

05.04.2007, 00:00
Príklady, ako firmy zlepšujú uplatnenie žien v manažérskych pozíciách.

Muži na Slovensku ešte stále pristupujú k ženám na riadiacej pozícii s dešpektom. No často sa taký prístup mení na uznanie. Tvrdí to riaditeľka Združenia žien v podnikaní Daniela Bzdúšeková.
Otvorené náznaky podceňovania žien podľa nej sú už minulosťou, prevažujú skryté formy. Nasvedčuje tomu aj neblahá štatistika v ohodnocovaní žien, ktoré zarábajú priemere len zhruba tri štvrtiny toho, čo silnejšie pohlavie. Tento nepomer sa stiera iba vo vrcholných pozíciách, avšak v strednom manažmente je to bežná prax. Prirovnanie - muž sa rovná živiteľ rodiny - je na Slovensku príliš zakorenené.
Podceňovanie žien - hovorí štátna radkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Zuzana Vranová - je bežné tak na Slovensku, ako aj inde vo svete, na manažérskych i iných postoch. Zaujímavé podľa nej je, že ak napríklad vo vedúcom postavení je jedna žena (a na dohľad žiadna iná), okolie má tendenciu nehovoriť o nej ako o konkrétnej osobe, ale zovšeobecňovať ju za "všetky ženy". Stačí potom jedna chyba a už "všetky ženy nie sú vhodné na vedúci post, lebo ich hlavným znakom je omylnosť". V prípade mužov to takto nefunguje.

Nerovnaké podmienky
I napriek konzervatívnejšiemu postoju zo strany mužov, ktorí sú prevažne v rozhodujúcich pozíciách firiem, začínajú sa podľa Bzdúšekovej šikovné ženy čoraz viac v biznise presadzovať.
Súčasne však dodáva, že muži len ťažko ustupujú zo svojich pozícií, keďže vrcholný post sa spája s vysokým finančným ohodnotením a ďalšími benefitmi.
Podľa Vranovej to, že by ženy mali na kariéru rovnaké podmienky ako muži, sa rozhodne nedá povedať. Pretrvávajú zažité rodové stereotypy. Aby žena uspela, musí byť neraz naozaj niekoľkonásobne lepšia ako ďalší kandidáti. Tiež motívom pre výber nežnejšieho pohlavia je trebárs len zlepšenie imidžu podniku, prípadne žene pomáha, že je jednoducho v správnom čase na správnom mieste. Najčastejšie obsadzujú ženy manažérske posty v oblasti ľudských zdrojov, čo je zase značne rodovo stereotypné.
Jednoduchšie sa podľa Bzdúšekovej zladí kariéra s rodinou, ak má žena už odrastených potomkov. Problém nastáva v prípade materskej a malých detí. Nevyhnutné je porozumenie a podpora manžela, ako aj pomoc širšej rodiny. Avšak nemenej dôležitá je ústretovosť zamestnávateľa. Na Slovensku k nej majú podľa Bzdúšekovej bližšie zahraničné firmy, respektíve manažmenty zo zahraničia, kde sú už mnohé takéto veci samozrejmosťou.

Väčší zmysel žien pre detail
A ako sa zlepšovať možnosti pre uplatnenie žien v manažérskych pozíciách snažia niektoré firmy?
Vytváranie podmienok na skĺbenie pracovných a rodinných povinností je jednou z priorít napríklad Slovenskej sporiteľne. Pred dvoma rokmi získala od rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny ocenenie Zamestnávateľ ústretový k rodine. Pomohla jej k tomu široká škála flexibilných foriem práce, rodinná politika a podpora vzdelávania zamestnancov.
"Vychádzame z toho, že výkony zamestnanca vo veľkej miere ovplyvňuje to, či má pohodu doma, teda pocit, že jeho práca nejde na úkor jeho najbližších. Zladenie práce a rodiny je výzva. Zároveň je to však jedna z najdôležitejších podmienok spokojnosti ľudí," hovorí riaditeľ úseku ľudských zdrojov Slovenskej sporiteľne Martin Čambor. Podľa neho majú ženy na Slovensku dobré kariérne možnosti, hoci je pravda, že skĺbenie s rodinou pre ne nie je vôbec ľahké. No o tom, že sa to zvládnuť dá, svedčí podľa neho veľa existujúcich príkladov okolo nás.
Ako pokračuje, na osem manažérov v jeho banke pripadá päť žien na vrcholných pozíciách, čo hodnotí ako: "celkom slušné zastúpenie nežnejšieho pohlavia". Celkovo je v Slovenskej sporiteľmi viac žien než mužov, čo je však typické pre celý bankový sektor.
Z odbornej stránky Čambor nevníma medzi obidvoma pohlaviami žiadne rozdiely. Vidí ich skôr v ľudskom prístupe. "Ženy majú v porovnaní s mužskými kolegami väčšiu schopnosť vcítiť sa do pozície druhých a výborne komunikovať. Ich jedinečnou prednosťou je zmysel pre detail," dopĺňa Čambor.

Výhodou je zvládanie viacerých činností naraz
Aj podľa dojmu riaditeľky oddelenia ľudských zdrojov IBM Slovensko Tatiany Kotrusovej sú ženy empatickejšie, čo môže byť do veľkej miery výhodou pri dôležitých rokovaniach, hlavne v záujme dosiahnutia takzvanej win-win situácie. Veľkou konkurenčnou výhodou predstaviteliek nežnejšieho pohlavia podľa nej je, že sa dokážu venovať viacerým činnostiam súčasne. Žena, ktorá má rodinu, si musí svoj čas zadeliť tak, aby zvládala kariéru i rodinu a zvyčajne svoj čas využíva efektívnejšie.
Ako tiež doplnila, spoločnosť IBM vytvorila špeciálny program zameraný na uplatnenie žien v rámci Top Talent programu, na manažérskych pozíciách i na takzvaných ťažko dostupných miestach. "V rámci pôsobenia firmy na Slovensku, čiže IBM core spoločnosti a IBM medzinárodných centier, majú ženy v riadiacich pozíciách päťdesiatpercentné zastúpenie, čo je, domnievam sa, vynikajúce skóre," hodnotí.
Podľa jej skúsenosti majú na Slovensku ženy a muži rovnaké príležitosti, záleží predovšetkým na ich schopnostiach presadiť sa.
Samozrejme - ako pokračuje - do veľkej miery zaváži aj firemná kultúra a vôbec skutočnosť, či je manažment spoločnosti naklonený takýmto trendom. "Vo všeobecnosti mám dojem, že globálne firmy sú v tomto smere otvorenejšie a cítiť vplyv zo zahraničia."

AUTO - automobilový sektor
BNK - bankový sektor
FMCG - rýchloobrátkový spotrebný tovar
ICT - informačný a komunikačný sektor
INS - poisťovací sektor
MNF - výrobný sektor
PHA - farmaceuticky sektor
UTI - energetika
Zdroj:
Spoločnosť PricewaterhouseCoopers

01 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cibuľové vitamíny 02 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ryby, ktoré "voňajú"
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 09:38