StoryEditor

Ako zdaniť príjmy z predaja bytov alebo rodinných domov

03.05.2006, 00:00
Siedma novela zákona o dani z príjmov od 1. januára 2005 zmiernila podmienky, ktoré musia byť splnené, aby príjmy z predaja bytov alebo rodinných domov mohli byť považované za oslobodené od dane. Daň netreba zaplatiť z príjmu z predaja bytu alebo obytného domu s najviac dvoma bytmi, teda rodinného domu s najviac dvoma bytmi a súvisiacimi pozemkami.

Siedma novela zákona o dani z príjmov od 1. januára 2005 zmiernila podmienky, ktoré musia byť splnené, aby príjmy z predaja bytov alebo rodinných domov mohli byť považované za oslobodené od dane. Daň netreba zaplatiť z príjmu z predaja bytu alebo obytného domu s najviac dvoma bytmi, teda rodinného domu s najviac dvoma bytmi a súvisiacimi pozemkami. Podmienkou je, aby v ňom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej dva roky bezprostredne pred predajom.[1] Príjem z predaja bytu, ktorý bol obstaraný pred 1. januárom 2004, dosiahnutý do konca decembra 2004, sa posudzuje rovnako. Ak nie je splnená podmienka dvoch rokov trvalého pobytu v byte alebo dome bezprostredne pred jeho predajom, ale občan byt alebo dom vlastnil viac ako päť rokov, príjem z jeho predaja sa tiež považuje za oslobodený od dane. [2]
Sú tu však dve výnimky -- oslobodenie od dane sa netýka príjmu z predaja týchto nehnuteľností, ktoré boli zahrnuté do obchodného majetku, a to do piatich rokoch od ich vyradenia z obchodného majetku a príjmov na základe zmluvy o budúcom predaji takejto nehnuteľnosti uzatvorenej do dvoch rokov od začiatku trvalého pobytu v nich alebo do piatich rokov od ich vyradenia z obchodného majetku. Tu nie je podstatné, ako dlho predávajúci túto nehnuteľnosť vlastnil.
Ak ide o byt, dom či inú nehnuteľnosť alebo hnuteľnú vec vloženú do obchodného majetku,[3] rozhoduje čas od vyradenia z obchodného majetku po predaj. Len ak sa predaj uskutoční až po uplynutí piatich rokov od vyradenia veci z obchodného majetku, príjem nepodlieha zdaneniu.
Od dane nie sú oslobodené príjmy, ktoré plynú daňovníkovi na základe zmluvy o budúcom predaji nehnuteľnosti uzavretej v čase do piatich rokov od jej nadobudnutia, aj keď kúpna zmluva bude uzavretá až po piatich rokoch od jej nadobudnutia. Ak ide o predaj nehnuteľností po zániku a vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov, do doby vlastníctva sa započítava aj obdobie, počas ktorého bola takáto nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.
Oslobodenie príjmov z predaja nehnuteľností u predávajúceho sa posudzuje podľa dňa prijatia prvej platby alebo preddavku alebo uzavretia zmluvy, a to podľa toho, ktorý deň nastal skôr. Nezáleží na tom, v ktorom zdaňovacom období nadobudol kupujúci vlastnícke právo k nehnuteľnosti vkladom do katastra nehnuteľností.

Príklady:
Manželia si vo februári 2003 kúpili byt, kde majú trvalý pobyt. Vlani v lete byt predali. Vzhľadom na to, že podmienka trvalého pobytu najmenej počas dvoch rokov bezprostredne pred predajom bola splnená, príjem z predaja bytu je oslobodený od dane.

Manželia si v roku 1999 kúpili v istom meste byt a chcú ho predať. Nemajú v ňom trvalý pobyt, bývajú tu ich deti. Nie je splnená podmienka trvalého pobytu. Doba od nadobudnutia bytu však už presiahla päť rokov, preto je príjem z predaja oslobodený od dane.

Pán Pokorný v marci 2005 predal byt, v ktorom mal trvalý pobyt od roku 1987. Do osobného vlastníctva ho nadobudol v júni 2002. Príjem z predaja tohto bytu, ktorý nebol využívaný na podnikanie či inú zárobkovú činnosť ani na prenájom, je od dane z príjmov oslobodený.

[1] § 9 ods. 1 písm. a) zákona č. 659/2004 Z. z.
[2] § 9 ods. 1 písm. b)
[3] § 2 písm. m) ZDP

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:33