StoryEditor

Vedec roka za keramické materiály

05.04.2007, 00:00

Cenu Vedec roka SR za minulý rok si v pondelok v Bratislave prevzal riaditeľ bratislavského Ústavu anorganickej chémie Slovenskej akadémie vied (SAV) profesor Pavol Šajgalík. Ocenenie mu patrí za vynikajúce výsledky dosiahnuté pri vývoji progresívnych keramických materiálov na báze nitridu a karbidu kremíka.
Technológom roka SR sa stal odborník na mikroelektronické riadiace systémy Dušan Čáni. Dušan Čáni pracuje ako hlavný projektant mikroelektronických systémov v spoločnosti ZTS VVÚ (ZTS Výskumno-vývojový ústav) Košice. Hodnotiaci výbor u neho ocenil výsledky výskumu obzvlášť presných pohonov pre nasmerovanie lúča hadrónov na urýchľovači LHC v CERN Ženeva.
Cenu Mladý výskumník roka SR 2006 si odniesla Mária Pallayová z Ústavu fyziológie a spánkového laboratória Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Ocenená je pritom ešte len postgraduálnou študentkou na fakulte. Orientuje sa na diabetológiu a spánkovú medicínu. Zabodovala jej práca -- Sledovanie zmien glykémie metódou kontinuálneho monitorovania glukózy u diabetikov so spánkovými poruchami dýchania a ich ovplyvnenie.
Uznanie za celoživotné dielo v SR prislúcha emeritnému profesorovi organickej a bioorganickej chémie na Katedre organickej chémie Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Michalovi Uherovi. Patrí mu za významný prínos pri objasňovaní vlastností a využitia prírodných, ako aj syntetických sladidiel a za založenie školy bioorganickej chémie.
Jozef Kačmarčík, vedecký pracovník Oddelenia fyziky nízkych teplôt v košickom Ústave experimentálnej fyziky SAV, získal ocenenie za výsledky v programoch Európskej únie. Jozef Kačmarčík je odborníkom na fyziku tuhých látok -- fyziku a techniku nízkych teplôt.
Ocenený bol za významný príspevok pri dosiahnutí supravodivosti v kremíku a ďalšie originálne práce týkajúce sa nových typov supravodičov.
Osobitné čestné uznanie si prevzal profesor Ján Duda z Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku za priekopnícku prácu v oblasti stabilizácie rodín a manželstiev v multikultúrnej a multireligióznej spoločnosti a za výsledky výskumu zameraného na zachovanie slovenskej národnej identity v kontexte rastúceho tlaku globalizácie.

O podujatí Vedec roka SR
Udeľovanie piatich ocenení a čestného uznania bolo súčasťou podujatia Vedec roka SR, ktoré už po desiatykrát zorganizovalo Journaliste-Studio Klubu vedecko-technických žurnalistov Slovenského syndikátu novinárov v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied a Zväzom slovenských vedecko-technických spoločností. Cieľom podujatia je oceňovať významné osobností slovenskej vedy a výskumu, ako aj propagovať prínosy vedeckého bádania, úspešné výskumné práce i zavádzanie nových technológií a tiež informuje o výsledkoch slovenského výskumu a vývoja.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:04